Column

De start van een 

onvergetelijke reis


Op een eiland, waar de zee het strand kust, de vogels zich thuis voelen en de mensen elkaar begroeten met een warme glimlach, staat een school. Niet zomaar een school, maar een plek vol mogelijkheden. En in de hoogste klas van deze school, waar de kinderen langzaam klaar worden gestoomd voor de volgende stap in hun leven, begint een bijzondere reis.


Het is een reis die ik me nog levendig herinner vanuit mijn eigen tijd in die klas. De spanning en opwinding die voelbaar waren toen het eindelijk zover was om aan onze eigen theatervoorstelling te beginnen, zijn onvergetelijk. Het was alsof de klas werd overspoeld door een golf van creativiteit en fantasie, die ons meenam naar onbekende bestemmingen.


Nu, jaren later, kijk ik terug op die tijd met een warm gevoel. Het was niet alleen een afsluiting van een fase, maar het was het markeren van een begin. Een begin van ontdekking, van zelfexpressie, van het verkennen van de grenzen van onze fantasie, onze verbeelding.


Bestaan er eigenlijk wel grenzen binnen de verbeelding of wordt deze slechts beperkt door onze eigen waarneming? Het opent tenslotte deuren naar werelden die we ons nooit hadden kunnen voorstellen. Van het spelen van de meest exotische personages tot het creƫren van wonderlijke universums met slechts een enkele penseelstreek of een aantal woorden.

 

En zo begint het weer, hier op deze school, waar een nieuwe generatie kinderen hun eigen reis van verbeelding begint. Ze zullen de komende tijd de geschiedenis van het theater verkennen, de kracht van toneelspelen ontdekken en uiteindelijk hun eigen theatervoorstelling tot leven brengen.


Maar voor nu laat ik ze dromen. Dromen van wat zou kunnen zijn, van wie ze zouden kunnen worden. Want, zoals ik destijds ontdekte, is het de verbeelding die ons meeneemt op de meest onvergetelijke reizen. En wie weet, misschien zal aan het einde van deze reis iets ontkiemen, iets dat begon als een zachte fluistering en dat uitgroeit tot een krachtige samenkomst van kleurrijke mogelijkheden.

De theaterdocent

Sharon Bakker