Verboden bestrijdingsmiddel

dinoterp in oppervlaktewater

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderzoekt hoe het komt dat er op verschillende plekken in de regio - waaronder Texel - dinoterp in het oppervlaktewater is aangetroffen. Gekeken wordt ook naar eventuele vervolgacties.

Het onderwerp dinoterb (een bestrijdingsmiddel) was woensdag aan de orde in de raadsvergadering, het waterschap publiceerde er recent over en het is in het nieuws. De stof - die sinds 1998 verboden is - is de afgelopen jaren in het werkgebied van het hoogheenmraadschap (heel Noord-Holland boven het het Noordzeekanaal) op meerdere plekken in het oppervlaktewater aangetroffen. 


Op Texel was dat volgens de Atlas Bestrijdingsmiddelen in 2022 het geval nabij gemaal De Schans en gemaal Krassekeet. In 2021 werd het bij metingen aangetroffen nabij Krassekeet en nabij het Groote Vlak. In 2019 werd het middel eveneens gemeten in het oppervlaktewater bij de gemalen. Volgens het hoogheemraadschap wordt het geen eenvoudige opgave om te achterhalen waar de vervuilingen vandaan komen. "Het is niet uit te sluiten dat het komt door historisch gebruik ten tijde dat het middel was toegestaan."


Heemraad Jos Beemsterboer (verantwoordelijk voor waterkwaliteit) stelt op de website van het hoogheemraadschap dat er nu nog geen enkele uitspraak kan worden gedaan over de oorzaak. "Elke beschuldiging aan welk adres dan ook, is voorbarig." Wethouder Rikus Kieft stelde in de raad eveneens dat het belangrijk is nu nog nergens de schuld neer te leggen. Hij liet na vragen van raadslid Ferry Zegel over dinoterp weten dat het hoogheemraadschap en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zich ermee bezighouden. Burgemeester Mark Pol liet weten dat dijkgraaf Remco Bosma van het hoogheemraadschap een paar dagen geleden aanwezig was bij een bestuursvergadering van de Veiligheidsregio om over dinoterp te praten.