De Richelweg in De Dennen.
De Richelweg in De Dennen. Foto: Hanneke Roeper

Water van vele regenval blijft nog even staan op verzadigde bodem

Het is alweer even rustig met de vele regenval op het eiland, maar op een hoop plekken liggen nog steeds grote plassen water of staan wegen zelfs deels nog onder water.

Er is zoveel regen gevallen dat de bodem verzadigd is geraakt, waardoor het een tijd duurt voor al het water voldoende weg heeft kunnen stromen. Dat heeft Staatsbosbeheer (SBB) op Texel desgevraagd laten weten. SBB houdt op alle waterlopen en duikers scherp in de gaten om ervoor te zorgen dat alle afvoerkanalen goed doorstromen. Voor de rest is het wachten op drogere perioden zodat het water in de bodem kan verdwijnen. "Voor de natuur is deze nattigheid niet erg”, meldt SBB, "maar voor onze bezoekers is het dat natuurlijk wel. We hopen nu een drogere periode tegemoet te gaan zodat we ook weer onderhoud kunnen uitvoeren. Paden waar schade aan is ontstaan, kunnen worden opgehoogd, maar op dit moment kunnen we deze werkzaamheden niet uitvoeren.” 

Wat de parkeerterreinen bij de strandslagen betreft, zijn er al een tijdje plannen bij de gemeente om een aantal parkeerterreinen aan te pakken zodat ze minder last hebben van wateroverlast. Bedoeling is dat het parkeerterrein bij paal 12 (volledig onder water geraakt) als eerste onder handen wordt genomen. De parkeerterreinen bij de strandslagen zijn in beheer bij de gemeente.

Vernatting

Volgens SBB wordt soms gedacht dat door het uitvoeren van natuurherstelmaatregelen (waarbij gesproken wordt van "vernatting”) de wateroverlast erger is geworden. Dat ligt volgens de organisatie genuanceerder. "Bij vernatting passen we sloten aan en verlagen we het maaiveld. Door de maaiveldverlaging komt het oppervlak dichter bij het grondwater waardoor het veld natter wordt. De bodem gaat dus naar beneden zonder dat het waterpeil verhoogd hoeft te worden.”Bij dergelijke projecten worden volgens SBB bovenkanten van waterlopen verbreed, zodat er een grotere doorstroom kan ontstaan als er veel water is. Tegelijkertijd wordt de bodem van de sloten bij natuurherstel omhoog gebracht zodat er in de droge periodes meer water in de bodem achter blijft. "De natte periodes veroorzaken geen schade aan de natuur. De droge periodes wel en ook die worden steeds langer.”

De nattigheid heeft inmiddels wel effect op gebruikers van De Dennen. AV Texel moet uitwijken bij het hardlopen, het is extra goed opletten met paardrijden en Wielersport Texel heeft de MTB Toertocht die gepland stond voor komende zondag (21 januari) afgelast in verband met de natte omstandigheden.