Anders bekeken

Gouden Jan…….

Gisteren konden we kiezen. Europa moet vele dingen gaan regelen in een groter verband. Afspraken zoals bijvoorbeeld op het gebied van milieu en migratie moeten breder. Anders heeft het geen zin om als Nederland de voorste vaandeldrager te zijn. Daar zit wat in. Zeker.

Toch vallen er regelmatig kopstukken die hun huiswerk niet goed maken. Ook in onze Tweede Kamer. Deze week viel staatssecretaris Harbers van zijn sokkel door het wegmoffelen van misdaadcijfers in de rubriek "overige". Voor hem waren Van der Steur, Hennis, Zijlstra en Van Miltenburg al uit de Kamer geknikkerd. Onze escaperoom werkt op volle toeren. De uitlaatklep van onze democratie gaat regelmatig open om uitstoot te geven als Tata steelwerk.

Wij als land met een rijke historie in en om de zee laten zeehelden vallen als appels van een boom. Tot moes gedraaid door ons "gevorderde "maatschappelijke inzicht. Geeft Amsterdam ons het voorbeeld? Waar zouden zij zijn geweest zonder pakhuizen vol thee, peper en aardewerk? Waar zou Nederland zijn geweest zonder de Gouden Eeuw? Hebben wij daar niet allemaal de vruchten van geplukt? Natuurlijk plaatsen wij kanttekeningen bij ons slavenverleden, dat moet ieder land. Het was niet zo mooi als de geschiedenisboekjes ons deden geloven. Maar van de aardbodem wissen? Bizar. Het wordt een hele tour om voor Oudeschild straks namen te gaan bedenken, want volgens mij bestaat dit dorp uit de helden van weleer. Wij zijn niet zo creatief in namen. Ik lees voor de sporthal: De Eilandhal, De Elemert en TXL Sporthal. En ik schud mijn hoofd.

Hij ging naar de Vrije School aan de Gasthuisstraat, een lekker joch dat met zijn broer en vader graag op het Wad was. Hij ging naar het CIOS in Friesland, volgde zijn gevoel; varen was zijn doel. Hij maakt huiswerk als geen ander: varen. Dagen, weken, maanden, jaren op de plank op het water. In 2011 werd hij in Perth wereldkampioen. In Londen 2012 droeg hij onze vlag en werd hij Olympisch kampioen. In 2016 flikte hij dat nogmaals. Vader van twee meiskes waar hij van geniet.

Oprichter van de Dorian Foundation om sporters te helpen op hun financiële weg. De man die opstond als één van de eerste tegen de plastic soep. De groene man voor Eneco die straks op zijn geliefde Paal 17 Waves in beweging zet. De man die goud won, zonder blaam en dan denken wij niet aan de Dorian hal?

We zijn niet creatief in het bedenken van nieuwe namen

Jozien