Herkomst Elemert

De mogelijke naam 'De Elemert' voor de nieuwe sporthal in Den Burg riep de afgelopen dagen bij Texelaars de vraag op waar die naam eigenlijk vandaan komt.

Er zijn in ieder geval twee verklaringen voor de naam Elemert terug te vinden. Volgens 't Lant van Texsel' van J.A. van der Vlis is de naam 'Elemert' afgeleid van Elmerburen dat in vroegere tijden een stuk land nabij de Rozendijk.

Volgens het Veldnamenboek van Sjaak Schraag is Elemert een afgeleide van 'Ielemert' (1871), 'de Helmel' (1539) en 'IJlmeer' (1402) en staan die namen in feite voor 'moerassig gebied'. 'IJl' dan wel 'lel' betekent volgens hem moerassig.

Ter illustratie wees Schraag er jaren geleden in een ingezonden brief in deze krant op dat tot plusminus de jaren zestig nog geschaatst werd op het laagstgelegen gebied tussen de Molenstraat en de Warmoesstraat.

Dat is in feite de plek waar nu de Elemert loopt die sinds de doorbraak in de jaren zeventig één van de toegangswegen tot de Groeneplaats in Den Burg is geworden. Schraag meldde destijds in zijn ingezonden brief dat Elemert niet afgeleid van Elmerburen, maar dat beide namen hun eigen betekenis hebben.