Ondanks het hek en verbods- en waarschuwingsborden, werd het terrein van de Kompasschool geregeld betreden. Het gebouw wordt nu gesloopt.
Ondanks het hek en verbods- en waarschuwingsborden, werd het terrein van de Kompasschool geregeld betreden. Het gebouw wordt nu gesloopt. Foto: Job Schepers

Kompasschool gesloopt voor woningbouw

De voormalige Kompasschool in Den Burg, op de hoek Molenstraat-Beatrixlaan, wordt gesloopt. Het gebouw maakt ruimte voor woningbouw.

Daartoe heeft het college van b en w vorige week besloten. "Sanering en sloop zijn urgent in verband met omgevingsoverlast en onveilige situatie. Ondanks hekken en waarschuwings- en verbodsborden proberen onbekenden de school regelmatig te betreden (risico van vandalisme en brandstichting)", meldt het college. De kosten voor de asbestsanering en de sloop bedragen €92.905,-.

De sanerings- en sloopwerkzaamheden starten op korte termijn. Deze week wordt het terrein ingericht en start Van der Bel, een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf uit Middenmeer, met de asbestsanering en sloopwerkzaamheden. Deze nemen naar verwachting zo'n tien weken in beslag. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd over de werkzaamheden.

Spoedige invulling

Met dit besluit zet het college tevens de eerste stap tot "een spoedige invulling van de locatie met woningbouw". Dit conform de raadsmotie "Actief aanpakken woonmarkt: Woningbouw op locatie Kompasschool", aangenomen op 19 december 2018.

Momenteel bevinden de woningbouwplannen zich volgens het college in de verkennende fase. De gemeente bereidt een ontwikkelplan voor. Het voorlopige plan is vier twee-onder-één-kapwoningen, volgens het principe Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO). Dat geeft parciculieren de mogelijkheid zelf een woning te realiseren.

Het voorlopige plan omvat ook acht tot tien appartementen (startersappartementen en/ of specialistische zorgappartementen). Het is nog niet duidelijk of hiervoor een ontwikkelaar wordt aangetrokken. B en w willen daarover nog in gesprek met zorgorganisatie Omring. Er wordt in het plan rekening gehouden met ruimte voor parkeren, groen en spelen. Zodra er concrete plannen zijn, worden deze bekendgemaakt. Een eerste verkenning toont volgens het college aan dat de grondexploitatie op basis van eerdergenoemd programma naar verwachting kostendekkend is. In juli 2019 adviseert het college de raad over de exploitatieopzet inclusief de financiële consequenties (waaronder die van de sanering en sloop van het gebouw).

Working Apart Together

Eerder toonde de stichting Working Apart Together interesse in het gebouw. Plan was er twintig werkplekken voor ZZP'ers en kleine ondernemers te creëren. Uiteindelijk kwam de stichting niet tot overeenstemming met de gemeente. Rol daarbij speelde volgens woordvoerder Carst Komdeur onder meer de aanwezigheid van asbest en de staat waarin het gebouw verkeerde.

Andere vrijkomende locaties

De Kompasschool is één van de locaties die vrijkomen door sluiting van schoolgebouwen. De Kompas is ingetrokken bij De Fontein. Deze en andere basisscholen in Den Burg komen in het nog te bouwen onderwijscentrum in Den Burg. Vorige week werd bekend dat Omring interesse heeft voor de locatie Vrije School (hoek Gasthuisstraat-Beatrixlaan).

Voor het nieuwe Cultuurcentrum (Artex-bibliotheek-Young4Ever) gaat de voorkeur uit naar de locatie Thijsseschool. In Den Hoorn en Oosterend zijn vergevorderde plannen voor invulling van de locaties Drijverschool en De Akker. Over de Jozefschool en De Fontein zijn vooralsnog geen plannen naar buiten gekomen.