De plek van de nieuwe sporthal een half jaar geleden toen de werkzaamheden net begonnen waren.
De plek van de nieuwe sporthal een half jaar geleden toen de werkzaamheden net begonnen waren. Foto: Ton Zegers

Namen voor sporthal stuiten op bezwaren

Sportstichting Texel, de beheer- en exploitatiestichting van de nieuwe sporthal in Den Burg, heeft zich teruggetrokken uit het proces om tot een naam voor de sporthal te komen. Volgens de Sportraad zijn er geen geschikte namen op de lijst gekomen.

De gemeente presenteerde afgelopen week drie potentiële namen voor de nieuwe sporthal ('TXL Sporthal', 'De Eilandhal' en 'De Elemert') na een proces dat vorig jaar begon met een wedstrijd die 78 namen uit 87 verschillende inzendingen opleverden. Vervolgens ontstond een proces om stapsgewijs tot drie opties te komen waaruit de gemeenteraad uiteindelijk een keuze mag maken.

De Sportstichting en de Sportraad hebben echter hun kanttekeningen. De Sportstichting kan niet achter de manier staan hoe met de criteria voor een nieuwe naam is omgegaan. Volgens de criteria zou er een Texel-gerelateerde naam voor de sporthal moeten ontstaan, maar dat is volgens de Sportstichting niet gebeurd.

Voorzitter Gert Pansier: "Er werd een longlist van twaalf namen gepresenteerd met drie keer dezelfde naam en twee namen die niets met Texel te maken hadden." Volgens de Sportstichting is dat niet correct ten opzichte van de mensen die de moeite hebben genomen om een naam voor het sportcentrum in te zenden.

De Sportraad laat weten zich te kunnen vinden in het gehanteerde proces, maar is teleurgesteld over de uitkomst. Volgens de Sportraad is het jammer dat er op de laatste twaalf overgebleven namen ook niet echt Texelse namen stonden en waren ze eigenlijk niet geschikt om een keuze te maken. "Volgens ons is er niet goed geselecteerd als het wel de bedoeling is dat de naam Texels moet zijn."

Volgens het gelopen proces begon de selectie vorig jaar bij het college, waarna Sportstichting, Sportraad en een delegatie van leerlingen van de OSG aan de beurt waren om punten toe te kennen aan de namen die waren overgebleven. Volgens de stukken van het college kenden de OSG-leerlingen en de Sportraad punten toe. De Sportstichting kende geen scores toe.

Bedoeling is dat de gemeenteraad komende woensdagavond 29 mei tijdens de raadsvergadering een keuze maakt uit de namen 'TXL Sporthal', 'De Eilandhal' of 'De Elemert'. Volgens burgemeester en wethouders is er ook het alternatief om de nieuwe sporthal géén naam te geven al wordt dat niet als voor de hand liggend beschouwd. Een tweede alternatief is de naam van Ons Genoegen overnemen, al staat dat volgens het college het democratisch doorlopend proces om tot de drie opties te komen in de weg. Volgens het college staat het de raad echter vrij om deze keuze te maken.

De sportstichting laat weten dat de drie genoemde mogelijke namen in hun ogen de lading ook niet geheel dekken, omdat er meer sprake is van een 'sportcentrum' dan van een 'sporthal'. Het nieuwe sportcomplex aan de Emmalaan krijgt een grote zaal die in drie afzonderlijke zalen is op te delen (net zoals nu het geval is bij Ons Genoegen), twee afzonderlijke sportzalen en een horecavoorziening die in delen is op te knippen, zodat er voor sportverenigingen ruimte is om te vergaderen. Volgens de sportstichting zou het niet misstaan als de naam Texel en de naam sportcentrum in de nieuwe naam van het complex tot uiting zouden komen.