Pip Barnard en Joyce Pool.
Pip Barnard en Joyce Pool. Foto: Gerard Timmerman

Joyce Pool en Pip Barnard genomineerd voor Thea Beckmanprijs

Het boek 'Het Kompas' van Joyce Pool en Pip Barnard uit Oosterend is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs die in september wordt uitgereikt.

Het Kompas is één van de tien historische jeugdboeken voor kinderen van 12 jaar en ouder die voor de prijs zijn genomineerd. De prijs, vernoemd naar Thea Beckman die vermaarde jeugdboeken op haar naam heeft staan, wordt in het derde weekend van september uitgereikt in het Archeon in Alphen aan de Rijn.

'Het Kompas' beschrijft het verhaal van tien Engelse zeescouts uit Mortlake die op 11 augustus 1950 met hun boot Wangle III vanaf het strand van Mortlake via Het Kanaal. overstaken naar Calais in Frankrijk. Daar bleven ze een paar dagen, waarna op 19 augustus 1950 de terugreis naar Engeland werd aanvaard.

Daarna werd nooit meer iets van de Wangle III vernomen, totdat op 13 september 1950 twee lichamen van de Engelse zeescouts op Texel aanspoelden. In de weken die volgden werden op Terschelling, Amrum en Sylt nog vier lichamen gevonden van de zeeverkenners die aan boord van Wangle III zaten. Vier zeescouts werden nooit meer teruggevonden.

De twee op Texel aangespoelde scouts en de vier anderen werden op 15 november 1950 begraven op de Algemene Begraafplaats in Den Burg waar de graven sindsdien worden verzorgd door Scouting Texel. Joyce en Pip kwamen in 2013 via Annemarie Witte van Scouting Texel met het verhaal in aanraking, waarna ze er samen een boek aan besloten te wijden. Ze doken de archieven in, spraken met familie en nabestaanden en bezochten Mortlake en andere plaatsen die bij het drama van de scouts betrokken raakten.

Dat leidde vorig jaar tot de publicatie van 'Het Kompas' waarin Joyce aan de hand van een achterblijver een aangrijpend verhaal schreef. Deel twee van het boek bestaat uit een historische reconstructie van het drama, de voorbereidingen die aan de tocht over Het Kanaal ten grondslag lagen en de nasleep van het ongeluk met de Wangle III. 'Het Kompas' is het twaalfde boek van Joyce sinds zij in 2000 Vals Beschuldigd als eerste jeugdboek publiceerde.

Joyce werd eerder genomineerd voor de Thea Beckmanprijs met 'Kamp in de Jungle' over een gevangenenkamp in de Surinaamse jungle en 'De Castraat' over de Italiaanse renaissance. De laatste werd in 2013 tijdens de uitreiking van de Thea Beckmanprijs door een jongerenjury tot beste Nederlandstalig historisch jeugdboek van 2013/2014 gekozen.