Rendement aandeel Krim fors verhoogd

Houders van een aandeel aan toonder van NV Exploitatiemaatschappij De Krim (EMK) doen er goed aan zich te melden bij het vakantiepark. Een nieuwe wet bepaalt dat de fysieke toonderstukken worden afgeschaft.

Het maatschappelijk vermogen van De Krim is verdeeld over prioriteitsaandelen (35 geplaatst), oprichtersaandelen op naam (800) en aandelen aan toonder (289 geplaatst).

Aandelen aan toonder zijn bij de uitgifte destijds niet op naam gesteld, de houder van het toonderpapier wordt wel geacht de rechthebbende aandeelhouder te zijn. De nieuwe wet maakt een eind aan de mogelijkheid om de fysieke waardepapieren anoniem over te dragen, houders van aandelen aan toonder moeten zich voortaan registreren. Hiermee wil de overheid een eind maken aan witwaspraktijken, etc.

Van een deel van de aandelen aan toonder is bij De Krim niet bekend waar deze zich bevinden. Mochten de eigenaren zich niet melden, dan verliezen ze hun waarde. Dat loopt behoorlijke in de papieren. Maandagavond tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders van de EMK is besloten het dividend te verhogen tot 30 procent van het resultaat (2018: netto €2,68 miljoen). Per aandeel stijgt het dividend van circa €450,- (2017) naar €740,-.

Twee jaar geleden bleek voor een soortgelijke dividendverhoging, waarvoor één van de prioriteitsaandeelhouders in deze krant een oproep plaatste, nog geen meerderheid te vinden. "Ik heb nooit uitgerekend of het dividend wel of niet toereikend is. Maar als het je bedoeling is om je zakken te vullen, dan hoor je hier geen aandeelhouder te zijn", kreeg Dries Veltkamp de handen op elkaar.

Maar nu de Raad van Commissarissen na twee jaar alsnog het voorstel deed om het dividend naar 30 procent te verhogen, was van weerstand onder de aandeelhouders geen sprake meer. Een aanzienlijk hoger rendement, wat wellicht ook effect zal hebben op de marktwaarde van een aandeel. Een oprichtersaandeel van nominaal €227,- ging op de Lionsveiling in 2014 voor €3.800,- onder de hamer. Over de periode daarna zijn geen bedragen bekend en ook maandag werden geen bedragen genoemd, ze komen maar zeer sporadisch te koop. Maar gezien het sterk verhoogde rendement moet de marktwaarde volgens een aandeelhouder zijn "geëxplodeerd".

De Krim, dat de afgelopen jaren sterk is gegroeid, boekt al meerdere jaren op rij een zeer positief resultaat. De netto omzet steeg tot bijna €25 miljoen, het nettoresultaat naar €2,68 miljoen. Overigens deels te danken aan (eenmalig) grondverkoop. Er wordt ook volop geïnvesteerd.

Raad van Commissarissen

Niels Jimmink nam afscheid als voorzitter van de RvC. Nieuw in de RvC werd gekozen Dirk van der Beek. Zoon van Bas van der Beek, in 1969 één van de 27 oprichters van De Krim. De nieuwe commissaris heeft veel management ervaring opgedaan bij diverse gerenommeerde bedrijven en daarbij oog voor de maatschappelijke omgeving.