Afbeelding
Foto: Bop Mulder

Natalie schrijft

Play that game!


Ook als je geen voetbal fanbent, kan het je niet ontgaan zijn dat er grote wedstrijden zijn gespeeld deze meimaand, waaronder die van de halve finale voor de Champions League. De roodwitte club uit Amsterdam rook als het ware al de finale van de Champions League nog voordat de halve finale was gespeeld. De voorspellingen zagen er immers ook heel goed uit. Ajax speelde de halve finale in eigen huis én had genoeg aan een gelijkspel om door te gaan naar een finaleplek. En hoewel de wedstrijd super goed begon voor de Amsterdammers en Ajax bij rust de wedstrijd zelfs nog leidde met 2-0, werden ze in de laatste seconde van de wedstrijd toch echt uitgeschakeld. Het was zo' n onverwachte omwenteling voor de spelers dat ze op dat moment niet konden geloven wat ze zojuist was overkomen. Eigenlijk net zoals in het echte leven….

We weten dat Ajax heeft verloren, omdat op basis van de spelregels van het voetbal, van hoeveel spelers er per team meedoen, tot hoelang de wedstrijd duurt, tot wanneer een team gewonnen heeft, weten welke club het spel heeft gewonnen. En zoals je bij voetbal, Rummikub of ganzenbord spelregels hebt, heb je in het leven van alle dag ook allerlei regels die gelden. En als je net als bij voetbal de regels van het spel weet, scheelt dat een hoop gedoe en blijft het leuk. Speel je ook mee?

Elke dag komt het in ontelbare aantallen voor: het sluiten van overeenkomsten. Waarschijnlijk heb je er zelf ook meerdere malen per week mee te maken, zowel op zakelijk gebied als in privé. Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Voorbeelden? De koop van een boot, het laten bouwen van je nieuwbouwhuis, of de aankoop van je nieuwe smartphone, het zijn allemaal overeenkomsten. Je bent vrij om te bepalen óf je deze overeenkomsten sluit en tot op zekere hoogte geldt dat ook voor de inhoud daarvan. Maar als één van de partijen heeft gekozen voor de regels van het spel is het belangrijk dat ook jij deze regels volgt. Net zoals Ajax de regels van het spel moet volgen, leuk of niet.

Zo zal de aannemer die je nieuwbouwwoning gaat maken jou een aannemingsovereenkomst overhandigen met de vraag deze te ondertekenen, zodat iedereen op de hoogte is en de bouw daarna kan beginnen. Bij de koop van een woning is er een koopovereenkomst tussen jou en de verkoper/ koper en waarschijnlijk ook een hypotheekovereenkomst met de bank. Mijn eerste check voor deze column is: welke spelregels gelden er bij de overeenkomst die jij bent aangegaan? En snap je wat er staat? Stel dat je daar zelf niet in thuis bent, zoals ik eigenlijk niets van voetbal weet, zoek dan hulp van een expert. Want in het geval er iets misgaat en er is een overeenkomst in lijn met de wet, dan sta je alleen in je recht als je de spelregels van deze overeenkomst hanteert. Dus als je nieuwbouwhuis 7 centimeter uit het lood wordt gebouwd of het huis dat je hebt gekocht enorme schimmel heeft in de kelder, of de bedrijfsorder uit China niet tijdig is verzonden, waardoor de planning in je bedrijf stil ligt? Check; welke overeenkomst is er? En speel de regels van dat spel!

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker