Afbeelding
Foto: Ed Witte

Sporthal

Arm college. Ze bedoelden het vorig jaar zo goed om via een democratisch proces tot een breed gedragen naam voor de nieuwe sporthal in Den Burg te komen, maar met de haven in zicht is er herrie en gebakkelei aan boord. En er liggen drie potentiële namen op tafel waarvan ook niet meteen overal spontaan de harten openspringen om het maar even plastisch te zeggen.

Jammer? Nee, eigenlijk niet eens als je de boel vanaf een afstandje bekijkt. Het is misschien zelfs wel goed wat hier gebeurt. Je ziet wat er kan gebeuren als je een afgebakend democratisch proces hebt (in dit geval het kiezen van de naam) zonder dat de spelregels helemaal helder zijn of wanneer tijdens de wedstrijd toch ergens een regeltje wordt aangepast. Dan ga je opeens niet meer met met elkaar op het einddoel af, maar wordt het een rommeltje in het veld en verlies je zomaar de daadwerkelijke wedstrijd uit het oog.

Het deed me denken aan een oud-collega die wel eens gekscherend riep dat 'democratie de beste manier is om alles bij het oude te houden'. Iedereen vindt wat, iedereen roept wat en uiteindelijk blijft alles zoals het is, zeker als de directe noodzaak om iets te veranderen ontbreekt. Kijk voor het tegenovergestelde naar brandweer of KNRM: het eerste wat daar tijdens de hulpverlening de deur uitgaat zijn de democratisch processen als er moet worden gehandeld. Daar wordt eerst geblust om te voorkomen dat een huis afbrandt of wordt gehandeld om voorkomen dat een schip zinkt. Daarna komt de rest wel weer.

Maar goed, er moet dus een naam worden gekozen voor de nieuwe sporthal in Den Burg, al heeft dat nu al een lichtelijk beladen randje. Mijn gedachte: kies svp een onmogelijke naam waarvan je nu al op voorhand kan bedenken dat die naam werkelijk bij iedereen tegen de borst stuit. Dan ontstaat in de volksmond vanzelf wel de echte nieuwe naam voor de sporthal. Heb je nog meteen een democratisch proces te pakken ook…

Jeroen van Hattum