Anders bekeken...

Het mooie weer lokt ons naar buiten en spoort ons aan in de tuin. Ik ben in strijd met het onkruid, de grote tuin vraagt flink wat energie. Een ouwe jurk aan en rubberen laarzen. Nee, flatteus ben ik zeker niet.

Paashazen…

Ik heb altijd de neiging om mijn pruthanden op heuphoogte af te vegen, dus het geheel oogt allang niet meer. Zweten, zweten, de jurk gaat uit, hupsakee…. Ik moet lachen als ik de reclame van Hornbach zie. Ja, mijn jurk kan ook zo in een pakketje worden verzonden en verhandeld.

Ik zie de Japanse dames, normaliter altijd voorzien van mondkapjes, verlekkerd kijken en als guilty pleasure de zakjes, cadeautjes van de tuinbewerkers bij Hornbach opentrekken en inademen. De jeugd is gek op lachgas met patronen waar de benen van bevriezen. Nou, wij dames van boven de 40 ruiken aan iets anders, en bevriezen doen we zeker niet. Heerlijk. Ik zuig de geur van manlief tot onder in mijn borstkas, voorjaar, vlinders, zinnelijk….

Was het Napoleon die vroeg of Josephine zich niet meer zou willen wassen, toen hij huiswaarts keerde uit de strijd? Nou, deze Jozien geniet van de geur van haar strijdvaardige man in de zeeslag om de Noordzee anno 2019 net zo. Geuren zijn belangrijk, snuift u ze nog wel eens op? Ik hoop het. Dat we met praten en cijfers de strijd niet winnen is wel duidelijk. Als ik bij de Welkoop ben en zie dat lange Kooy uit Skil zijn kar vol laadt met gekleurde geraniums, knik ik hem toe. Vanonder zijn grote snor komt een uitleg: "Ik heb bakken aan de schutting, nou Jozien, als t de haal kregt, is het een wand van bloemen!" Ik knik terug en moet denken aan tenor Krotje die op de zang vertelde dat hij "al sla eet at uut eigen tuun". Weet het niet. Mijn sla moet de grond nog in.

Souwtje weet het wel, ze is loops en het vrouwtje wil graag een nestje. We tellen de dagen en zoeken een mannetje die haar tuintje besproeien kan. Maar dat valt nog niet mee. Souwtje ruikt namelijk heel goed. Met de golden Sem en bazinnetje Femke gaan we naar het bos. Als hazen huppelen ze achter elkaar aan, ze plassen en ruiken, ze ruiken en plassen en ja hoor…

Waarschijnlijk is nu de geur goed, het is een mooie golden en het schouwspel is prachtig om te zien. Nu afwachten; zullen de hazen vrucht dragen? De eitjes van Souw, paaseieren die echt uitkomen? Het blijft een verrassing. Ik zal maar wat chocolade-eieren verstoppen in onze eigen tuin. Kijken of de kinderen nog goed kunnen ruiken, en manlief?

en manlief? Die krijgt zijn favoriet… Dame blanche…

Die krijgt zijn favoriet… Dame blanche…

Vrolijk Pasen , Jozien