De tijdelijke woningen achter het gemeentehuis aan de Slingerweg in Den Burg.
De tijdelijke woningen achter het gemeentehuis aan de Slingerweg in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Discussie raad prioriteit nieuwe bewoners

Als je voor extra huisvesting op het eiland zorgt, wie ga je daar dan huisvesten? Het was een vraag waar de politieke partijen woensdagavond tijdens de raadsvergadering niet één, twee, drie uitkwamen.

De vraag ontstond, nadat GroenLinks met een voorstel kwam om op korte termijn onderzoek te doen naar de haalbaarheid van ambtswoningen voor leraren op de OSG. Huisvesting van nieuwe leraren is een groot probleem op de OSG en volgens fractievoorzitter Elias Marseille (GroenLinks) hoort een oplossing daarvan een hoge prioriteit te hebben.

Fractievoorzitter William Witte (Texels Belang) wilde er echter niet zomaar in meegaan om nu alvast specifiek groepen te benoemen die bij nieuwe huisvesting prioriteit horen te krijgen. Dat betekent volgens hem dat andere groepen kunnen worden uitgesloten en dat is volgens Witte niet de bedoeling.

Fractievoorzitter Remko van de Belt (PvdA) brak tegelijkertijd een lans om - als het tot een terugkeer van de huisvestingsverordening komt - zzp's en gezinnen die nog geen vaste baan hebben niet bij voorbaat uit te sluiten voor huisvesting op Texel. Dat was vanuit de gedachte dat Texel staat te springen om jonge gezinnen en dat het jammer zou zijn als een gezin met meerdere kinderen niet de kans zou krijgen zich op het eiland te vestigen.

Fractievoorzitter Astrid van de Wetering (D66) kwam met een voorstel om niet van 'ambtswoningen' te spreken, maar van 'baanwoningen'. Volgens haar zou voor huisvesting niet alleen naar leraren gekeken moeten worden, maar ook naar mensen in de zorg en mensen in managementlagen. Wethouder Hennie Huisman (wonen) probeerde het geheel algemeen te houden door uit te gaan van Texelaars die willen terugkeren naar het eiland en mensen die vacatures komen invullen. Zij benoemde daarbij niet specifiek beroepsgroepen, maar ging algemeen uit van sectoren waar vacatures ingevuld moet worden en waarvoor het praktisch is dat werknemers op het eiland wonen.

De raadsleden kwamen er uiteindelijk onderling niet uit en het voorstel van GroenLinks werd weggestemd. De bespreking van de huisvesting was in het kader van het Actieplan Wonen dat het college heeft opgesteld en waarin de diverse plannen voor huisvesting op het eiland zijn gebundeld. Een van die plannen is een herinvoering van de huisvestingsvergunning, zodat de gemeente meer kan sturen dat woningen op het eiland naar mensen met een maatschappelijke dan wel een economische binding met het eiland gaan.

Een andere zaak die daarbij aan de orde gaat komen, is het opnieuw vaststellen van een koopprijsgrens (en de hoogte daarvan) om meer in de hand te houden dat woningen in handen komen van jonge gezinnen dan wel werknemers voor beroepen waar ze om nieuwe mensen staan te springen. Dat komt later in de raad nog aan de orde.

Wethouder Huisman en Van de Wetering gingen nog even in discussie over wat de provincie wel of niet toestaat aan bouw van nieuwe woningen. Volgens de wethouder moet dat eerst allemaal gebeuren op plekken die te boek staan als 'binnenstedelijk gebied' en als het daar niet meer kan, mag er 'buitenstedelijk' worden gebouwd.

Vrij vertaald: het betekent dat er vooralsnog niet mag worden gebouw in een deel van de Mars-Oost dat een aantal jaar geleden nog in beeld was voor toekomstig woningbouw, maar later werd afgeschaald naar agrarische grond, waardoor het nu als 'buitenstedelijk gebied' te boek staat. Het op tafel liggende Actieplan Wonen werd goedgekeurd door de gemeenteraad.