Raad zet streep door welstandsbeleid

De ontwikkeling van een nieuw welstandsbeleid voor Texel is woensdagavond tijdens de raadsvergadering abrupt en voortijdig ten einde gekomen.

Een meerderheid van de raad trok de stekker uit de ontwikkeling van een nieuw welstandsbeleid bij de bespreking van een kadernotitie waarin de uitgangspunten voor het nieuwe welstandsbeleid stonden verwoord. Op het moment is Texel op 5 procent na welstandsvrij. De opzet van het nieuwe beleid was om meer gebieden op het eiland weer onder de in 2008 afgeschafte welstand te laten vallen.

In de ogen van Texels Belang, CDA, VVD en Texel 2010 was dat niet nodig. Volgens die partijen is er al behoorlijk wat bescherming om lelijke bouwwerken te voorkomen, onder meer via het Beeldkwaliteitsplan, de structuurvisie Texel op Koers, de nota Erfgoed, de Landschapsverordening, de APV en de beleidsnotitie natuur en landschap. PvdA, GroenLinks en D66 wilden wel doorgaan met de ontwikkeling van een nieuw welstandsbeleid, onder meer om het Beeldkwaliteitsplan meer 'zeggingskracht' te geven.

Het nieuwe welstandsbeleid (officieel de 'Nota Ruimtelijke Kwaliteit') had tevens een basis moeten worden voor de commissie Ruimtelijke Kwaliteit om aanvragen voor bouwwerken op welstand te beoordelen. Tot 2008 was dat in handen van de welstandscommissie die advies aan burgemeester en wethouders gaf. In de praktijk was niet iedereen altijd even gelukkig met de welstandscommissie, waardoor er geregeld weerstand was.

Verbazing

De opstelling van de gemeenteraad wekte woensdagavond verbazing in de raadzaal, omdat een streep door de plannen niet verwacht werd. Tijdens de commissievergadering begin deze maand was er nog niet veel weerstand. Daarnaast ontwikkelde het college de kadernotitie voor het nieuwe welstandsbeleid op basis van een unaniem verzoek van de raad aan het college om het beeldkwaliteitsplan meer zeggingskracht te geven. In dat plan staat verwoord wat wel en niet gewenst is in het buitengebied.

Het beeldkwaliteitsplan leek aanvankelijk gekoppeld aan het bestemmingsplan Buitengebied uit 2013, maar dat bleek in de praktijk toch minder hard dan verondersteld. Het verzoek van de politieke partijen om het beeldkwaliteitsplan meer zeggingskracht te geven, stond verwoord in een motie uit december 2017 waarin PvdA, D66 en toen nog Sterk Texel (later samengegaan met Texels Belang) het vreemd noemden dat Texel voor het grootste deel welstandsvrij is.

Schorsingen

De behandeling van het nieuwe welstandsbeleid ging woensdagavond gepaard met twee schorsingen waarbij de partijen achter de schermen overleg met elkaar voerden. In eerste instantie nodigde Texels Belang het CDA uit voor overleg achter de schermen en later ging de VVD met andere partijen achter de schermen. Dat wekte weer wrevel in de zaal, omdat daardoor niet goed te volgen was welke wegen de partijen bewandelden om tot een keuze te komen. Het leidde tot een oproep van burgemeester Michiel Uitdehaag aan de raadsleden om tijdens een raadsvergadering minder achter de schermen te opereren.

Eindresultaat was dat de net ingezette ontwikkeling van een nieuw welstandsbeleid voortijdig van tafel ging. Een oproep van wethouder Edo Kooiman (grondgebied) aan de raad om de ontwikkeling van het nieuwe beleid een kans te geven en in ieder geval de resultaten af te wachten, leidde evenmin tot een andere opstelling binnen de raad.

Kwetsbaar

Volgens het college is het Texels landschap kwetsbaar zonder welstand. Volgens Texels Belang, CDA, VVD en Texel 2010 valt dat in de praktijk wel mee. Zij gingen uit van de redelijkheid van mensen die wat bouwen om wat moois neer te zetten. Zij gingen ook alvast uit van de nieuwe omgevingsvisie die vanaf 2021 van kracht moet worden en eveneens bedoeld is om de omgeving er mooi uit te laten zien.