Deel nieuw gebied open voor recreatie

Een deel van het nieuwe gebied langs de Prins Hendrikzanddijk bij Oudeschild wordt alsnog opengesteld voor recreatief gebruik.

Dat heeft burgemeester Michiel Uitdehaag woensdag tijdens de raadsvergadering bekendgemaakt. Het nieuwe gebied zou aanvankelijk gesloten blijven, maar met behulp van "stille diplomatie" wordt recreatief gebruik van een deel van het gebied alsnog gedoogd. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan een wens van een hoop Texelaars bij wie de teleurstelling groot was, nadat het oude strandje bij Ceres onder het zand was verdwenen voor de nieuwe PH-zanddijk.

Het gaat om het strand vanaf Oudeschild tot aan het oude gemaal bij De Schans. Volgens burgemeester Uitdehaag geldt de gedoogconstructie vanaf september. Tot die tijd is het gebied nog niet geopend voor recreatief gebruik, omdat er nog gewerkt wordt. Een van de voorwaarden aan de recreatie is dat honden in het gebied aan de lijn worden gehouden. Er komen palen die aangeven tot waar het nieuwe gebied is opengesteld.

Bedoeling is dat de rest van het nieuwe gebied langs de PH-zanddijk met rust wordt gelaten en dat daar ook niemand gaat lopen. Volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt daar strikt gehandhaafd en krijgen mensen een boete als ze worden betrapt. De hoogte kan variëren van negentig tot honderden euro's. "De boete voor het los laten lopen van je hond in een natuurgebied komt uit op ongeveer negentig euro. De bekeuring voor je hond achter wild laten aanrennen kan in de honderden euro's lopen." Kitesurfers en windsurfers mogen straks bij het nieuwe gebied komen. Als voorwaarde geldt wel dat ze niet in de lagune mogen komen en ze moeten 750 meter afstand houden tot de strandhaak houden.

Bij het alsnog openstellen van het gebied zijn het hoogheemraadschap, gemeente, de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord en Staatsbosbeheer (beoogd beheerder van het nieuwe gebied) betrokken geweest. Het hoogheemraadschap zorgde als trekker van de aanleg van het nieuwe gebied tussen de onderlinge afstemming om de gedoogconstructie voor elkaar te krijgen

De openstelling werd eveneens afgestemd met het Waddenfonds dat €12,2 miljoen bijdroeg aan de nieuwe PH-zanddijk. "Er is geen risico voor het Waddenfonds. In de meest kwetsbare delen wordt strikt gehandhaafd. De gezamenlijke partijen denken dat met deze insteek de kans op rust van de natuur het grootst is, juist door zoveel mogelijk ruimte te laten voor mensen waar dat kan zonder dat dat tot verstoring leidt."

Joost Albers, voorvechter van het behoud van Ceres, reageerde tevreden op de openstelling. Volgens hem is het een mooie eerste stap. "De credits zijn volgens mij vooral voor het hoogheemraadschap, die hielden goed in de gaten wat we telkens op Facebook posten." Albers liet weten de ontwikkelingen in het nieuwe gebied wel scherp in de gaten te blijven houden.