Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Gids op eigen eiland

In de driekwart jaar dat ik op de universiteit in Amsterdam zit, heb ik mijn Amsterdamse vrienden al vaak over Texel verteld. De reden dat ik het er vaak over heb, is niet eens dat ik zo trots ben om Texelaar te zijn. Het is meer dat zij vooral heel veel vragen hebben over hoe je in godsnaam als jong persoon kunt leven op Texel. Geen onbegrijpelijke gedachte als je opgegroeid bent in de stad.

Na al zo veel verteld te hebben over ons mooie eiland, kan een bezoekje natuurlijk niet uitblijven. Na studentikoze bezwaren als 'hoe duur is de boot dan?' hebben mijn vrienden toegezegd de stad een keer te verlaten en de verre tocht naar ons eiland te maken.

Voor mij als gids natuurlijk de taak het beste van ons eiland te laten zien. Dat zorgt wel voor de nodige dilemma's: wat laat je zien? Vanwege het drukke studentenleven kunnen mijn vrienden het zich niet permitteren langer dan een weekendje te genieten van de schone Texelse lucht, dus echt veel tijd is er niet. Dat betekent keuzes maken. Met al mijn praatjes over het eiland heb ik de lat best hoog gelegd, dus ik zal wel mijn best moeten doen. Toen ik er voor het eerst over nadacht, neigde ik al snel naar de 'standaard'-opties, denk aan Ecomare, het stand, de vuurtoren, het juttersmuseum etc. Maar ja, dat wint ook niet echt de originaliteitsprijs.

De vraag is welke kant ik van ons eiland wil laten zien. Wil ik bewijzen dat Texel echt niet zo saai is als ze misschien denken? Wil ik laten zien hoe veelzijdig de natuur is op Texel, in tegenstelling tot in Amsterdam? Of wil ik juist laten zien dat Texel in sommige opzichten juist best lijkt op 'de bewoonde wereld'? Als je er zo over nadenkt, is Texel eigenlijk een heel veelzijdig stukje Nederland. Wat ik ook kies, ik weet zeker dat ik ze het 'Texel-gevoel' kan laten zien. En dat 'Texel-gevoel' begint al op de boot.

Jeffrey Eelman