Een handkus van Jort Kelder ('hoe heurt het') voor Renate Schmidt tijdens de finale.
Een handkus van Jort Kelder ('hoe heurt het') voor Renate Schmidt tijdens de finale. Foto: SnelStart

Renate Smidt verkozen tot Secretaresse van het Jaar 2019

Ze had het klamme zweet in haar handen toen ze zichzelf op het podium moest presenteren. Door gewoon zichzelf te zijn en met een beetje Texelse nuchterheid sloeg Renate Smidt uit Den Burg zich echter prima door de presentatie heen.

Sterker, de 23-jarige Texelse werd dinsdagavond tijdens de verkiezing van de beste secretaresse van Nederland op Papendal uitgeroepen tot 'Secretaresse van het Jaar 2019'. De vakjury was onder de indruk van haar presentatie, haar visie op het vak en haar visie op de toekomst.

Renate, sinds juni 2015 directiesecretaresse bij SnelStart in Oosterend, zette uiteen hoe ze met behulp van digitale middelen als secretaresse een verbindende rol tussen mensen wil zijn. Het clichébeeld dat een secretaresse vooral 'koffie haalt' werd ook meteen even afgestoft. Het leverde haar na afloop van de jury de complimenten op dat ze een spontane en persoonlijke presentatie had gegeven.

Renate werd een tijdje geleden door een collega van SnelStart opgegeven voor de jaarlijkse verkiezing van opleidingsinstituut Schoevers. Zelf wist ze nergens van, totdat de papieren van de wedstrijd binnen kwamen. Ze doorstond drie voorrondes, voordat ze zich één van de drie finalisten mocht noemen. Bij een van de voorrondes moest ze op het hoofdkantoor van Schoevers in Hilversum ook al een presentatie geven en bestond de concurrentie uit vakgenoten van onder meer Philips en het Utrechts Medisch Centrum. Ze kwam goed uit de verf, kwam ook goed uit een verkiezing op internet en liet de concurrentie achter zich. De verkiezing tot 'Secretaresse van het Jaar 2019' betekent dat Renate het komend jaar een ambassadeursrol heeft om het vak van secretaresse onder de aandacht te brengen. Dat begon woensdagochtend al meteen met een telefoontje van Gerard Ekdom op Radio 10. "Ik ben ook al bij Radio 1 aan het woord geweest, Metro belde en er staat een afspraak met de televisie van BNN/Vara."

Volgens SnelStart is Renate als secretaresse een verbindende factor binnen het bedrijf. "Ze werkt niet alleen ondersteunend, maar is ook sparring partner en organisator binnen het bedrijf. Zelf noemt ze dat Secretaresse 2.0." De Texelse stond in de finale met Alianne Ballemans van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Emy van Meel van leasemaatschappij Alphabet Nederland in Breda. Renate volgde aan het ROC de opleiding Directiesecretaresse/Managementassistente niveau 4. Vorig jaar begon ze aan de HBO-opleiding Officemanager bij Schoevers.