Nieuw Onderwijscentrum wordt gebouw van twee bouwlagen

Het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg gaat een gebouw van twee lagen worden. Dat hebben de schoolbestuurders van de vijf basisscholen gisteren in een brief aan de ouders laten weten.

Architect GeO architecten uit Schagen heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een nieuw, losstaand Onderwijscentrum. De ideeën werden afgelopen week doorgenomen met stuurgroep, projectgroep en medezeggenschapsraden van de Thijsseschool, Jozefschool, Kompasschool, Vrije School Stella Maris en De Fontein.

Volgens de schoolbesturen komt met een gebouw van twee bouwlagen het thema 'ontmoeten' het beste tot zijn recht. Het alternatief was een schoolgebouw van drie bouwlagen. "De ruimte rond de school wordt met twee bouwlagen iets kleiner, maar voldoet dan nog steeds aan de wettelijke kaders."

De schoolbesturen laten onderzoeken of er een fysieke verbinding tussen de OSG en het Onderwijscentrum kan komen. "Beide scholen zijn dan met elkaar verbonden zonder dat er sprake is van één gebouw." De scholen zijn altijd uitgegaan van de zogeheten doorgaande leerlijn waarbij het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs op elkaar aansluiten.

Architect, projectleider en projectgroep werken de komende tijd aan een voorlopig ontwerp voor het nieuwe schoolgebouw, waarna het uiteindelijk tot een definitief ontwerp moet komen. Vervolgens kunnen stappen voor de daadwerkelijk bouw worden ondernomen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het Onderwijscentrum deels in het gebouw van de OSG zou worden gehuisvest. In november besloot een meerderheid van de raad dat het Onderwijscentrum in een losstaand gebouw moest komen.

13 november 2018

Het te realiseren Onderwijscentrum Texel (OCT) voor de basisscholen in Den Burg komt in een vrijstaand gebouw en wordt dus niet verbonden met OSG De Hogeberg.

Daartoe heeft de raad dinsdagavond besloten met een nipte meerderheid van acht tegen zeven. Het was het CDA dat de doorslag gaf, door zich alsnog achter het amendement van Texels Belang en VVD te scharen. Onder de tegenstemmers wel VVD'er Nick Ran, die mede op basis van de discussie dinsdagavond een ander standpunt innam dan zijn partijgenoten.

TB, VVD en CDA gingen voorbij aan een dringende oproep van wethouder Van Knippenberg, vast te houden aan het oorspronkelijke plan om wél aan het schoolgebouw van OSG vast te bouwen. Het voortgezet onderwijs heeft door een dalend aantal leerlingen over enkele jaren naar verwachting circa 1700 vierkante meter ruimte over. PvdA, D66, GL en Texel2010 en veel mensen uit het onderwijs reageerden met verbijstering en afkeuring op het besluit, dat volgens hen voorbij gaat aan eerder gemaakte afspraken.

De schoolbesturen van de vijf basisscholen in Den Burg gaan de komende drie weken bekijken wat de consequenties zijn van de besluitvorming in de gemeenteraad over het Onderwijscentrum.

Dat hebben Jan Bot (bestuursvoorzitter Kopwerk en Schooltij), Gert Jan Veeter (Sarkon) en Ton Jong (Samenwerkingsschool Den Helder) vandaag in een gezamenlijke brief aan de ouders laten weten.

Volgens de schoolbestuurders wordt met alle direct betrokkenen bekeken wat de consequenties zijn nu het Onderwijscentrum een losstaand gebouw wordt en niet meer deels in het OSG-gebouw komt zoals aanvankelijk de bedoeling. Er wordt ook bekeken welke kansen een volledig nieuw schoolgebouw biedt.

De schoolbesturen zeggen hun best te doen het proces zo min mogelijk te vertragen. Er moeten echter onder meer nieuwe afspraken en nieuwe tekeningen gemaakt worden en daar zijn veel partijen bij betrokken.