Hovenier Erik Hooijschuur (links) leverde de stam voor dit werk van houtkunstenaar Piet de Bruin.
Hovenier Erik Hooijschuur (links) leverde de stam voor dit werk van houtkunstenaar Piet de Bruin. Foto: Gerard Timmerman

Kunstwerk begint met stuk hout

Vrouwen, dieren en historische gebeurtenissen zoals de aanslag op Bataclan. Inspiratiebronnen voor houtkunstenaar Piet de Bruin van Texel Woodart. Maar het begint met een boomstam of ander stuk hout. Daarvoor zorgt Erik Hooijschuur.

Twee Texelaars met een passie voor hout, elk vanuit een geheel eigen professie. Hooijschuur is een buitenmens, opgeleid aan de Bosbouwschool bestiert hij een allround groenbedrijf. Vaak in de weer met hout, hij heeft al heel wat bomen omgelegd. De Bruin: "Op zijn tijd belt Erik me op. 'Piet, ik heb weer een vracht hout. Dan kijk ik of er wat tussen zit." Hooijschuur: "Ik vind het leuk als Piet iets moois van zo'n stam maakt." Zoals de vrouwentorso Umo, een van de blikvangers op de Paasexpositie van De Bruin van vrijdag 19 tot en met vrijdag 26 april in het KUNST-lokaal van ZOUT aan het Paelwerck in Den Burg.

Hout is de passie van deze kunstenaar en vormgever met hout. Een vastomlijnd plan heeft hij vaak niet als hij begint met een stuk hout. "Het ontstaat gewoon, vanuit de vorm van het hout." Voorbeelden te over. Grillige knoesten gepolijst tot bijzondere kunstobjecten. Een staand werk, gemaakt uit een gespleten stam. "Een stuk hout waar Erik niets mee kon." Inspiratie is er niet altijd direct. "Soms moet ik het werk even aan de kant leggen. Als ik later terugkom, dan weet ik hoe ik verder moet."

Maar het kan ook anders werken. "Ik liep over het strand en dacht dat ik een zeehond zag. Bleek het een stuk hout te zijn. Daar maakte ik dus een zeehond van."

Een gevoelsmens. Nieuws kan hem flink aangrijpen. "Zoals de aanslag op de MH17 of Bataclan in Parijs. Hout helpt mij om mijn hoofd leeg te maken." Hij toont een oude bollenkist, nu gevuld met een compositie van hout. "Mijn manier om mijn gevoel over zo'n ramp uit te drukken."

Hout is er altijd geweest in het leven van deze autodidact uit Eierland. "Hout is het mooiste wat er is. Vooraf kun je het niet verzinnen, ik volg altijd de vorm van het hout." Partner Lia: "Piet weet wat hout nodig heeft."

De houtkunstenaar heeft meer dan genoeg kunst gemaakt om het KUNST-lokaal van ZOUT te vullen. De Paasexpositie is dagelijks geopend van 11:00 tot 16:00 uur.