Marten Visser, ondernemer in de bouw en animator van de wielersport.
Marten Visser, ondernemer in de bouw en animator van de wielersport. Foto: archief Texelse Courant

Marten Visser gedreven aannemer en groot animator wielersport

Een gedreven en kleurrijk aannemer en animator van de wielersport op Texel, die ook anderen enthousiast wist te maken.

Marten Visser kwam in 1972 naar Texel en ging hier aan het werk in de bouw, om later aan de Maricoweg voor zichzelf te beginnen. In 1979 verhuisde Visser's Bouw- en Timmerbedrijf naar de Schilderweg. Het bedrijf groeide snel. Hij bouwde een bedrijvenloods, 200 huizen in De Mars, De Krakeling, het Mieland, Hotel Molenbos, seniorenwoningen aan de Gasthuisstraat en Jan Dirksoord, verbouwingen en andere projecten. Op het hoogtepunt had het bedrijf 35 mensen in dienst. Visser ging ver in zijn streven naar kwaliteit, wel eens verder dan het budget toeliet, wat financieel nadelig kon uitpakken. Op den duur liep de bedrijfsomvang niet goed in de pas met de orderportefeuille. Er moest worden ingekrompen en in 2010 ging na 38 jaar de stekker er helemaal uit.

In zijn jeugd was Visser fanatiek schaatser (hij reed twee keer de Elfstedentocht) en korfballer. Op Texel ontdekte hij het wielrennen, mede onder invloed van zijn zonen Robert, Udo en dochter Alice. Zelf had Visser niet de bouw voor een wielrenner, maar fanatiek was hij wel.

Toen rond 1977 het Wielercomité werd opgericht, zat Visser er direct bij. Als middel om buiten de reglementen van de landelijke bond wielerfestijnen te organiseren. Samen met Dirk Vinke was Visser de grote drijfveer achter het jaarlijkse Noord-Hollands kampioenschap, een criterium van 70 à 80 km over het eiland. Met in de beginjaren wel 120 man aan de start een echte publiekstrekker. Visser regelde sponsoring, haalde prominente starters naar Texel, zoals Rintje Ritsma, Henk Gemser en hij kreeg Jan Wolkers zover. Die had voor de start het stuk "De dood of de gladiolen" geschreven. Renners lagen krom van het lachen. Bij dat soort wedstrijden zat Visser ook wel achterop de motor en sprak renners onderweg moed in.

Ambitieus als hij was wilde hij op Texel ook een grote wedstrijd voor paralympische wielrenners organiseren. Dat lukte niet, maar tijdens het NH kampioenschap tijdrijden voor vrije renners dat het Wielercomité ook organiseerde was er wel een aparte wedstrijd voor tandems. Onderdeel was ook de Texelse Bedrijvenbokaal, waarbij teams van bedrijven het tegen elkaar opnamen.

Visser bleef fietsen, ook nadat hij was terugverhuisd naar Friesland. Zo fietste hij onder meer naar Santiago de Compostella. Marten Visser overleed op 9 april op 73-jarige leeftijd.