Afbeelding
Foto:

@TXL

Partijpropaganda

Journalistieke onafhankelijkheid, bestaat het in een kleine gemeenschap? Ik vind het echt wel eens lastig. Soms moet je vervelende dingen schrijven over mensen waar je privé goed mee kunt. Soms komen partijen slecht in het nieuws die goed bij je adverteren. Hoe ga je daarmee om? Het is lastig. Bijna iedere Texelaar heeft wel twee petten op. Is het niet bij de krant, dan is het wel in de raad of bij een vereniging.

Ik maak altijd wel een scheiding tussen de persoon Job en de redacteur Job. In mijn blogs geef ik iedere week mijn mening, maar lang niet iedereen vindt dat dit kan. Gelukkig hoeven we het in dit land niet altijd eens te zijn. Maar waar wil hij nou naar toe zie ik u denken. Vorige week stond op deze plaats een column van Eilas Marseille waarin hij Texel 2010 betichtte van kiezersbedrog. Krachtige woorden, al heb ik daar normaliter geen problemen mee. Waar deze redacteur even niet goed bij had stilgestaan is het feit dat onze jonge columnist inmiddels op plaats 2 staat bij GroenLinks en dat verandert de zaak. Het wekt de schijn van gratis politieke ruimte voor de partij en Texel2010 was dan ook terecht boos. Ik vind niet dat de schuld zo zeer bij Elias ligt, want ik heb de column goedgekeurd. Ik heb mijn excuses ook aan Nico Erwich aangeboden. Eén van onze andere columnisten, Jeffrey Eelman staat op plaats 3 bij D66.

Ik heb dan ook met de jongen besproken ver weg te blijven van partijpolitiek in de columns. We hebben zelfs even getwijfeld of we ze wel moesten laten doorgaan. Maar ik ben hartstikke blij met deze schrijvers en bovendien vind ik dat je een verkeerd signaal afgeeft als je ze nu overboord gooit. Jongeren die besluiten zich maatschappelijk in te zetten, moet je niet straffen. Het is ook voor de heren een wijze les. Het zijn jonge honden en die gaan heus nog wel een keer op hun bek. Dat is niet erg, daar worden ze hard van. Zij hebben met hun politieke strijd extra verantwoordelijkheden gekregen, wij hebben die van ons: een onafhankelijke krant voor de Texelaars.

Job Schepers