Robbert van den Bent, deze dagen voor het laatst in de spreekkamer van de praktijk aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp.
Robbert van den Bent, deze dagen voor het laatst in de spreekkamer van de praktijk aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

"Je wordt met respect behandeld"

Robbert van den Bent stopt per 1 januari 2018 als huisarts op Texel. Eind 1983 begon hij als arts naast dokter Roelf Siebinga in De Cocksdorp, bij wie hij in 1981 en 1982 in de leer was. "Texel heeft fijne patiënten."

Het is koud, nat en mistig als Robbert en Mieke van den Bent begin jaren tachtig door De Cocksdorp lopen om nader kennis te maken met het dorp. De omstandigheden zijn allerminst aantrekkelijk op dat moment. Onwillekeurig rijst de vraag "hoe kun je hier wonen..." Inmiddels wonen en werken Robbert en Mieke al 34 jaar met plezier in De Cocksdorp. Hij als huisarts, zij als partner die op de achtergrond veel zaken in de huisartsenpraktijk regelt. Over een week komt daar een einde aan.

Van den Bent kwam in 1981 voor het eerst in De Cocksdorp toen hij als huisarts-in-opleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam bij dokter Roelf Siebinga in de leer ging. "Dat was voor een periode van negen maanden. Ik sliep in die tijd in een zomerhuisje van mijn schoonouders aan de Boschrandweg en dat was ook echt een zomerhuisje. In de winter was het daar niet warmer dan vijftien graden te krijgen."

Na de negen maanden ging hij terug naar de overkant, werkte drie maanden bij een verpleeghuis in Amstelveen en nam waar bij diverse huisartsenpraktijken in onder meer Zeeland en aan de rand van de Veluwe. De wens was een eigen praktijk te hebben, maar dat was begin jaren tachtig geen makkelijke zaak voor beginnende huisartsen.

Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat mensen me als dokter hebben gegeven

"In 1983 ben ik als waarnemer gaan werken bij Bob Coutinho (huisarts in Den Burg, red). Daar kreeg Siebinga lucht van en die vroeg mij weer bij hem te komen werken." Siebinga, huisarts op Texel sinds 1960, zag in Van den Bent een potentiële opvolger en ook Van den Bent zag het zitten om zijn praktijk over te nemen. "Ik wilde graag in een plattelandspraktijk werken, omdat je daar veel meer kon doen dan in de praktijk in een stad. Ik vind het leuk om chirurgisch werk te doen en dat kon hier." In december 1983 nam de familie Van den Bent haar intrek in de dokterswoning aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp. Siebinga verhuisde naar Den Burg en nam eind 1985 definitief afscheid van de praktijk.

Van den Bent werd daarmee de achtste opeenvolgende huisarts van De Cocksdorp sinds 1913. In dat jaar werd, mede op initiatief van raadslid Dros, de dokterswoning aan de Kikkertstraat gebouwd, zodat het voor een huisarts aantrekkelijk werd om zich voor langere tijd in De Cocksdorp te vestigen. Er waren destijds al meerdere huisartsen in het noordelijkste dorp van Texel, maar ze bleven nooit lang omdat de omstandigheden verre van ideaal waren.

Dokter Keidel was in 1913 de eerste huisarts die zijn intrek nam in de dokterswoning en bleef. Hij werd opgevolgd door dokter Westbroek, Westerhuis, Van Dommelen, oorlogswaarnemer Joustra, Feikema, Siebinga en vervolgens Van den Bent. Tot 1992 draaide hij de praktijk alleen, daarna had hij vier jaar Jan Hoekstra aan zijn zijde. In 1996 begon Hoekstra zijn eigen praktijk op het eiland en kwam Frank Haasdijk als huisarts in de praktijk die sindsdien de naam Van den Bent en Haasdijk draagt. Anouk den Breejen, momenteel huisarts in Den Helder en eerder actief op Texel, is vanaf 1 januari zijn opvolger.

Van den Bent: "Texelaars zijn fijne patiënten om te hebben. Je wordt als huisarts met respect behandeld. Ik ben ook dankbaar voor het vertrouwen dat mensen me hebben gegeven. Er zijn altijd individuele gevallen waarbij je het als huisarts niet goed doet, maar ik denk dat 99 procent van de situaties allemaal goed is verlopen. Je bent bij veel mensen betrokken bij ingrijpende momenten in hun leven."

Siebinga was vroeger altijd 'dokter Siebinga'. Bij Van den Bent werd de aanspreektitel al meer Robbert. "Dat was op zich een goede ontwikkeling, maar het betekende soms wel dat je zaken iets meer moest beargumenteren. Vroeger kwam je ook bij de dokter met de klacht dat je bijvoorbeeld buikpijn had en vervolgens ging je samen kijken wat er aan de hand was. Tegenwoordig wordt veel meer de kennis van de dokter getoetst, omdat mensen van tevoren al op internet zoeken. Dan komt iemand niet meer binnen met de opmerking buikpijn te hebben, maar wordt er meteen gezegd ze bijvoorbeeld alvleesklierkanker hebben." Befaamd is de vraag 'wat denk je zelf dat het is'. Van den Bent: "Dat is bedoeld om erachter te komen welke zorgen en angsten een patiënt over zijn of haar klacht heeft."

De familie Van den Bent raakte na de verhuizing naar De Cocksdorp volop bij het dorp betrokken. De kinderen gingen er naar school, volleybal en tennis werden twee veelbeoefende sporten en Van den Bent maakt in zijn woonkamer op 12 december jaarlijks video-opnames van Ouwe Sunderklaas, zodat de speulers na afloop elkaars voorstellingen kunnen zien. Ten tijde van de kwestie rondom het vertrek van de school uit het Eierlandsche Huis probeerde Van de Bent te plooien tussen de verschillende partijen, maar dat had weinig effect. "Dan maakt het ook niet meer uit dat je de dokter bent."

Begin 2006 verhuisde de praktijk in De Cocksdorp op initiatief Van den Bent van de dokterswoning naar de voormalige slagerij van Siep en Regien de Boer een eindje verderop in de Kikkertstraat. De praktijk in de dokterswoning was verouderd geraakt en het was verstandiger om die elders in het dorp voort te zetten. "We hebben onze meeste patiënten op het zuidelijk deel van het eiland, maar er hoort in De Cocksdorp een huisartsenpost te zijn." In Den Burg zit de praktijk sinds 2009 in de Zandkoog. Voor die tijd was de oude praktijk van Coutinho aan het Schilderend het onderkomen, maar ook daar had de tand des tijds toegeslagen.

Tot 2003 begeleidden Van den Bent en andere huisartsen nog bevallingen op Texel, maar dat werd destijds losgelaten. Het aantal bevallingen liep terug waardoor de ervaring minder werd. "Dat was een van de mooiste dingen om te doen, Het kostte veel energie, maar het waren prachtige momenten als een kind geboren werd en alles was in orde. En het gebeurde soms dat ik een plek op de bank zocht om even te slapen, totdat het zover was." Van den Bent begeleidde in totaal 286 bevallingen. "Siebinga had er achthonderd, dus je ziet hoe het afgenomen is."

Toenemende regelgeving is iets dat de dokter zeker niet gaat missen. "Als je stikstof nodig hebt voor een wrattenspreekuur moet het vervoer tegenwoordig aan allerlei voorschriften voldoen. Vroeger ging ik gewoon met een thermoskan naar het KI-station op Zuidhaffel en daar schonk Jan van Tunen stikstof in de kan. Daar moest je net als bij kokend water goed mee oppassen, maar het kon op die manier." Een paar jaar geleden streed Van den Bent samen met de andere huisartsen voor het behoud van de tweede ambulance. "Ik kan me voorstellen dat een ambulancedienst moet bezuinigen, omdat er minder geld is, maar hier moesten we hard voor de belangen van het eiland gaan." Dat er bij het Gemini in Den Helder afdelingen onder druk staan of naar Alkmaar verhuizen, is ook een punt van zorg, onder meer vanwege de afstand tot De Cocksdorp.

Van den Bent kijkt met een goed gevoel terug op de medische ontwikkelingen die hij sinds de jaren tachtig meemaakte. "Kanker kunnen we tegenwoordig beter genezen dan vroeger, waardoor je een grotere kans hebt niet dood te gaan met behoud van een grotere kwaliteit van leven. De ontwikkelingen op het gebied van euthanasie bieden de mogelijkheid om menswaardig te kunnen sterven. Ik sprak een man die zijn moeder had zien lijden toen zij stierf. Zijn vrouw, die dezelfde ziekte als zijn moeder had, was dat bespaard gebleven. Zij had zelf de keuze kunnen maken om te sterven. Die man was dankbaar dat dat mogelijk was geweest."

Zowel Robbert als Mieke stoppen per 1 januari. "Mieke deed het management en de administratie van de praktijk. Vroeger was het gebruikelijk dat de vrouw van de dokter op de achtergrond meehielp en de zaken regelde als je bijvoorbeeld visites aan het rijden was. Daar heb ik veel bewondering voor." Dochter Inge is inmiddels ook huisarts (aan de overkant) en dat biedt meteen inzicht in hedendaagse veranderingen. "Zij werkt vier dagen in de week, waardoor het meer een baan is geworden. Ik denk dat ik gemiddeld zestig uur per week in touw ben geweest."

De twee blijven in De Cocksdorp wonen. Er breekt meer tijd aan om te sporten, met de hond te wandelen en Robbert en Mieke zijn sinds een paar maanden opa en oma van een kleindochter. "Laatst hebben we een tijd door Frankrijk gereisd. Bij terugkomst hadden we een dag over, waardoor we nog bij Den Hoorn hebben gewandeld. Op zo'n moment merk je dat het hier op Texel net zo mooi is als een paar duizend kilometer verderop."

Jeroen van Hattum

Mieke van den Bent, samen met Frida Tuitman en Ditte Westdorp.