Wat ik zeggen wou

Korte broekjes

Reactie op column Elias Marseille in de krant van afgelopen vrijdag.

Het is mijn gewoonte om vrijdags de Texelse Courant van A -Z te lezen en deze keer was ik het totaal niet met je eens. Jij gaat terug naar de jaren 60. Van mij mag je ook terug naar 40, 20 jaar geleden, zelfs naar heden, dat een leraar of rector iemand naar huis stuurt om zich fatsoenlijk aan te kleden. Hierover barst in het hele land beslist geen discussie los , want dit zijn gewoon de schoolregels over de waarden, normen en wat fatsoenlijk is! Jouw mening, je schrijft zelfs dat ie "bescheiden"is: "de broekjes zo kort als je zelf wil" want in de pubertijd moet je jezelf ontdekken.

Dat is ook goed, maar dat houdt niet in, dat je dit op school moet laten zien. Leef je maar uit in je "eigen tijd", maar niet op school. Daar moet je je niet uitdagend en zo opvallend mogelijk gedragen met de bedoeling het andere geslacht af te leiden. De school is voor iets anders bedoeld. Zelfs heb ik een nieuw woord van jou geleerd "tanktop" (moest het twee maal lezen) en er over denken. Heb je dit zelf bedacht? Ik vind "uitlaat" beter. Denk jij, dat het onderwijzend personeel daarop let? De jongens hebben er last van of niet. Je schrijft, dat de jongens mogen aantrekken wat ze willen. Dat mogen meisjes ook, maar op school moeten ze zich wel houden aan de fatsoensregels. Ik ben bijna 83 jaar, maar ik heb in mijn leven nooit een man ontmoet, die voor mij ging bepalen wat ik aan moest trekken. Dat heb je niet in onze westerse cultuur, maar natuurlijk wel in bepaalde godsdiensten.

De emancipatie heeft hier niets mee te maken. De vrijheid om alles zelf te bepalen zit hem niet in zo'n "veredelde onderbroek", maar in je geest. Daar moet je niet anderen mee belasten en choqueren. De jongens zitten ook in de pubertijd en je kunt je tegenwoordig prima uitleven, maar in je vrije tijd, in discotheken en op andere feesten.

Iedere vrijdag presenteer je van 7 – 8 uur een vraaggesprek bij Radio Texel, maar ik veronderstel, dat jouw vriendinnen, die je hebt uitgenodigd, ook niet binnen mogen komen in een "veredelde" onderbroek. De techneut, zoals jij hem altijd noemt, zal dat ook niet op prijs stellen.

Misschien is dit een onderwerp om eens over te discussiëren in groter verband, jong en oud.

Ik ga je kritisch volgen. Dit was mijn mening..

Riny Wielinga.