Den Helder vreest

parkerende toerist

Den Helder gaat met Texel praten over de gevolgen van het betaald parkeren dat vanaf volgend jaar op het hele eiland wordt ingevoerd.

Dat heeft wethouder Jacqueline van Dongen van de gemeente Den Helder laten weten. In Den Helder leeft de zorg dat daardoor meer toeristen hun auto in de stad parkeren en vervolgens naar Texel gaan. Het onderwerp kwam maandag aan de orde tijdens een vergadering van de Helderse politiek, waar een visie op het parkeren in Den Helder werd besproken.

Den Helder wil de parkeerplaatsen in de eigen binnenstad graag beschikbaar hebben voor mensen die er wonen of komen winkelen. Van Dongen schetste het voorbeeld dat Texelgangers die de auto een week in Den Helder zetten een plek bezet houden voor bewoners of mensen die willen komen winkelen. De wethouder kreeg steun van de politieke partijen om het onderwerp nader met Texel te bespreken.

Behoorlijk Bestuur en de Vrije Socialisten vonden het een gezamenlijk probleem van beide gemeenten. De VVD ging een stap verder en vond dat ook TESO, Rijkswaterstaat en de Tweede Kamer betrokken moeten worden om een oplossing te vinden. GroenLinks pakte de gelegenheid met een oud plan op de proppen te komen om op kosten van Texel een transferium voor toeristen bij Kooypunt te bouwen. Volgens de ChristenUnie zou het geen kwaad kunnen als de inkomsten van het Texelvignet naar Den Helder vloeien, maar die opmerking was vooral gekscherend bedoeld. "Maar het mag niet zo zijn dat de lusten op Texel liggen en de lasten bij Den Helder op het bord komen."

Wethouder Van Dongen zei de steun van de Helderse politieke partijen te beschouwen als een opdracht om met Texel te gaan praten. Ze stelde dat Texel binnen de eigen autonomie het recht heeft om het betaald parkeren op het eiland uit te breiden, maar dat Den Helder vanuit zijn autonomie het recht heeft om daar wat van te vinden.

Het college op Texel heeft niet direct de verwachting dat de invoering van het Texelvignet op het hele eiland ertoe leidt dat meer mensen de auto in Den Helder gaan laten staan. Tijdens de bespreking in Den Helder kwam aan de orde dat het ook forenzen zijn die hun auto in de stad parkeren en vervolgens met trein of boot naar hun werk gaan. TESO deed een paar jaar geleden eens onderzoek naar auto's die op het parkeerterrein naast de veerhaven in Den Helder stonden. Dat leerde dat ongeveer negen op de tien auto's binnen een dag weer weg waren. De Helderse politiek noemde meermalen de Hoofdgracht als een plek waar toeristen hun auto neerzetten als ze naar Texel gaan.

De invoering van het Texelvignet (15 euro) op het hele eiland moet leiden tot meer inkomsten. Het geld wordt volgens het Actieplan Mobiliteit 2016 besteed aan het verbeteren van de parkeermogelijkheden op Texel, veiligere wegen, fietsenstallingen en verbeterde en nieuwe fietspaden.