Klaus Groszpietsch en Chris van den Brink van Jongeneel uit Den Helder.
Klaus Groszpietsch en Chris van den Brink van Jongeneel uit Den Helder. Foto: Jongeneel

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Fijn projecten te zien schitteren"

Zakelijk

Toen Klaus Groszpietsch uit Den Burg aan de slag ging als vestigingsmanager van Jongeneel Den Helder, bood hem dat het voordeel van contact met de vaste wal terwijl hij toch binding hield met zijn Texel. Hij vertelt er graag over.

Jongeneel is al 220 jaar een specialist als houthandel en heeft 43 vestigingen in het hele land. De vestiging in Den Helder richt zich op de hele Noordkop. Van Texel tot Heerhugowaard. Onder aannemers is Jongeneel dan ook een bekende naam op Texel, onder ZZP-timmerbedrijven nog wat minder. "En dat is jammer. Als het op hout en plaat aankomt, zijn wij echt de specialist maar inmiddels is ons assortiment flink uitgebreid. Ook voor isolatie, gevels, daken en mortels kunnen klanten tegenwoordig bij ons terecht."

Op Texel trekt Klaus vaak op met zijn collega Chris van den Brink die het gezicht van Jongeneel op Texel is. "Het is mooi om met mensen mee te kunnen denken. Wij schuiven al aan in de ontwikkelfase en denken graag mee. Net als Texel zet Jongeneel in op duurzaamheid. Hout uit Europa dat zo bewerkt wordt dat het kwalitatief net zo goed is als hardhout uit de tropische bossen. Hierdoor ontstaan er veel minder transportbewegingen waardoor de CO2-footprint lager is. Zo levert Jongeneel sinds kort Finti-kozijnhout. Finti is thermisch gemodificeerd grenenhout uit Noord-Europa. Het Finti-kozijnhout is na deze behandeling net zo duurzaam als hardhout en heeft een enorme isolerende werking waardoor je met een dunner kozijn toch voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit 2020 voor passiefbouw," vertelt Chris enthousiast. Chris vindt het geweldig om dit soort innovatieve duurzame oplossingen bij de aannemerij onder de aandacht te brengen. Zo dragen we als houthandel ook bij aan de verbetering van het milieu.

Stolpen en boetjes

Door de grote houtkennis kan Jongeneel vakkundig werk leveren. "Zo kunnen we bijvoorbeeld een compleet vierkant in Douglas of eikenhout van een stolpboerderij of schapenboet aanleveren. Alles wordt door ons al op maat gemaakt, zodat we een bouwpakket leveren. Zelf woon ik niet op Texel, maar ik ben dus vaak hier en dat bevalt me uitstekend. Al vanaf jongs af aan kom ik op Texel en het is een voorrecht om hier nu te werken. Doordat er op Texel geen specialistische houthandel is, zijn wij voor de aannemers een welkome aanvulling. Zo hebben wij onder andere bij een appartementencomplex CNC-bewerkte Trespa-platen geleverd. In overleg met de aannemer hebben wij op basis van zijn geveltekening de Trespa-platen op maat gemaakt en voorzien van groeven. Doordat wij dit werk bij de aannemer uit handen konden nemen leverde hem dit een aanzienlijke tijdsbesparing op. Zeker in de huidige markt is dit voor de aannemerij erg belangrijk. Er is momenteel werk genoeg, maar het ontbreekt de bouwbedrijven vaak aan voldoende personeel. Het is mooi om hier een rol in te kunnen vervullen", vertelt Chris.

"Regelmatig ga ik 's avonds terug met de kleine vrachtwagen"

"Texel wil naar een hoger niveau, ook als het om verblijfsrecreatie gaat. Ook hier kan Jongeneel een rol vervullen. Bij verbouw of nieuwbouw kunnen wij het totale pakket bouwhout onder FSC- of PEFC-keurmerk leveren. Zo leveren wij ook Medite Tricoya Extreme. Dit is een plaatmateriaal dat te verwerken is als MDF. De duurzaamheid van deze Tricoya-plaat is zeer hoog en zelfs onbehandeld buiten toe te passen, met een garantie tot wel vijftig jaar. Zo heeft een strandpaviljoenhouder een proefopstelling gemaakt aan een strandpaal in de branding. Nog extremer testen is haast niet mogelijk. Het bleek zo'n succes dat er nu nieuwe strandhuisjes van dat materiaal zijn gemaakt. Een prachtige ontwikkeling. Het is als Texelaar heerlijk om over het eiland te rijden en projecten te zien, waar je zelf aan geleverd hebt natuurlijk", vertelt Klaus.

Klaus: "Weet je wat mooi is aan mijn baan in Den Helder, vanaf de boot ben ik in tien minuten op mijn werk en andersom. De boot is echt een rustmomentje, daar pleeg ik nog wat telefoontjes, lees mijn mail of lees ik even de krant. Regelmatig ga ik 's avonds terug met de kleine vrachtwagen als we voor Texelse klanten een spoedlevering doen. De klanten waarderen deze service zeer. Wij leveren overigens iedere dinsdag en donderdag op Texel met de grote vrachtwagen met kooiaap op Texel."

Chris: "Het is een voorrecht om zo vaak in zo'n mooie werkomgeving te mogen werken. De Texelse klanten die ik spreek op onze vestiging in Den Helder zijn altijd onder de indruk van ons hout- en plaatassortiment. Zij zijn op Texel een groothandel in bouwmaterialen gewend. Terwijl wij een houthandel zijn, die ook bouwmaterialen levert."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 16 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30