Fietsers en voetgangers wachten op een drukke dag op 't Horntje om terug de boot op te gaan.
Fietsers en voetgangers wachten op een drukke dag op 't Horntje om terug de boot op te gaan. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Tarief TESO ver onder andere Waddenveren

Toerisme

TESO kan zich met recht en met afstand de goedkoopste veerdienst in het Waddengebied noemen. Dat valt op te maken uit een brief die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de Waddenveren recent aan de Tweede Kamer stuurde.

Vergelijkend onderzoek in brief ministerie

Dat de overtochten van TESO goedkoop zijn, is geen nieuw verhaal, maar het staat nu ook in een brief van het ministerie. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven reageert daarin op vragen van de VVD over de Waddenveren in het oostelijk deel van het Waddengebied. De partij vroeg onder meer om een vergelijking met de tarieven van Waddenveren naar vergelijkbare eilanden in andere landen.

Dat leidde tot een overzicht van de vervoersprijzen naar de overige vier Waddeneilanden in Nederland en zeven Waddeneilanden in Duitsland. Volgens dat overzicht betaalt een volwassene gemiddeld €15,- tot €27,- voor een dagretour voor een reguliere dienst in het zomerseizoen. Dat is beduidend hoger dan de €2,50 die TESO al jarenlang het hele jaar door aan voetgangers voor een overtocht vraagt. Voertuigen zijn in het tarievenoverzicht niet meegenomen.

Het ministerie geeft in de brief ter nuancering aan dat het lastig is een goede vergelijking te maken, omdat er vanalles kan meespelen bij de rederijen in het bepalen van de prijs. Niettemin heeft het ministerie een overzicht gemaakt op basis van openbaar beschikbare gegevens.

Een overzicht van de Nederlandse Waddeneilanden: rederij Doeksen rekent voor Vlieland en Terschelling beide €26,66 voor volwassenen van 12 tot en met 64 jaar. Rederij Wagenborg rekent voor Ameland €15,10 en Schiermonnikoog €15,30. Dat is voor volwassenen vanaf 12 jaar. Dan de dagretours in het zomerseizoen naar de Duitse Waddeneilanden. een dagtocht naar Borkum kost €18,-, een tocht van het eiland Juist €21,-, Norderney €16,80, Baltrum €18,50, Langeoog €25,20, Spiekeroog €19,90 en Wangerooge €26,70. De laatste is inclusief toeristenbelasting, alle andere prijzen zijn allemaal exclusief toeristenbelasting.

Volgens de staatssecretaris valt uit het overzicht op te maken dat de retourtarieven in Nederland lager liggen dan de kosten voor een overtocht naar de Duitse Waddeneilanden. Omgerekend naar afstand variëren de kosten van gemiddeld €0,34 tot 1,58 per kilometer varen.

Dat TESO het bootkaartje al jarenlang op €2,50 voor voetgangers weet te houden, is nog altijd te danken aan de constructie van de veerdienst toen die in 1907 werd opgericht. Destijds werd bepaald dat de gemaakte winst ten goede zou komen aan de veerdienst en niet aan de aandeelhouders werd uitgekeerd. Het geld wordt gebruikt om de overtochten zo goedkoop mogelijk te houden, om continu te varen (niet alleen op momenten dat het druk is) om de schepen veilig te laten zijn en om nieuwe veerboten aan te schaffen. Dat is volgens de filosofie van destijds allemaal in het algemeen belang van de gebruikers van de veerdienst. Dat zijn de aandeelhouders van wie het merendeel Texelaars. Mede dankzij die constructie uit 1907 wist TESO tien jaar geleden als enige veerdienst in het Nederlandse deel van het Waddengebied buiten de concessiewetgeving van de overheid te blijven, waardoor de veerdienst in een hoop zaken zelf het laatste woord heeft.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2