Afbeelding
Archieffoto.

Dit artikel is geschreven door
Schaakclub En Passant

Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

Nipte nederlaag voor schakers En Passant

Sport

De zaterdagmiddag in hotel Den Burg gespeelde match En Passant – KTV Enkhuizen ging na zware strijd voor de Texelse schakers nipt verloren: 3,5 – 4,5. Door deze nederlaag bevindt En Passant zich in de onderste regionen van de hoogste klasse van de Noord-Hollandse schaakbond.

Tegenstander KTV was op papier wat zwakker dan En Passant, maar een paar onnodige fouten aan enkele En Passant-borden, deden de balans tenslotte in het voordeel van KTV doorslaan.

Aan het topbord leed Rienk Sybesma een onverwachte nederlaag tegen Adri Haakman. Sybesma kwam met twee pluspionnen uit de opening en had een gewonnen positie in handen. De in het nauw gedreven Haakman bracht een wanhoopaanval op het bord, die door Sybesma niet goed werd ingeschat. Tot verbijstering van de En Passanters werd Sybesma pardoes mat gezet. Jan Willem Duijzer remiseerde met de sterke Ton Balla. Duijzer probeerde met de witte stukken tot een koningsaanval te komen, maar Balla ving behendig alle dreigingen op en de partij eindigde in een correcte puntendeling. Thomas Richter nam het op tegen de vroegere Helderse kampioen Cees van der Zee, die met de witte stukken weinig wist te bereiken tegen Richters verdediging. Van der Zee investeerde een kwaliteit in de aanval, maar zag zijn pogingen desondanks stranden. Met een kwaliteit en een pion minder gaf Van der Zee zich gewonnen. Joop Rommets mocht zijn handen dicht knijpen met de puntendeling tegen Paul Grolman. Rommets probeerde ijzer met handen te breken tegen het solide spel van Grolman en spande de boog wat te ver, waarna hij materieel achterop kwam. Door een fout van Grolman ontsnapte Rommets met remise. Jaap Dros moest tegen Vasco Metten een onnauwkeurigheid in de opening bekopen met pionverlies, maar vocht zich terug in de partij. In evenwichtige stand bood Metten remise aan. Dros ging er niet op in en Metten, die in tijdnood verkeerde, werd in het eindspel naar een nederlaag gespeeld.

Ook Kees de Best kwam door een grove onnauwkeurigheid een pion achter tegen Marco de Groot, maar het lukte De Best niet zijn fout nog te neutraliseren; hij ging strijdend ten onder. Dick van Barneveld remiseerde met Jeroen Graaf in een partij die de hele middag ongeveer gelijk op ging. In de namiddag accepteerde Van Barneveld het remiseaanbod van Graaf. Gerard Postma leed een onverwachte nederlaag tegen Henk Keesman. Postma stond met de witte stukken lange tijd een beetje beter, maar in het eindspel verloor hij de controle over de situatie op het bord. Een doorgebroken vrijpion haalde de winst binnen voor de Enkhuizers. Einstand En Passant – KTV 3,5-4,5

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2