Golfbaan de Texelse.
Golfbaan de Texelse. Foto: Ed Eelman

Dit artikel is geschreven door
Golfclub De Texelse

één van de gezelligste golfclubs van Nederland

Verrassende ontknoping Strokeplay Kampioenschap 2017

Sport

Voor de opdracht om twee dagen lang te strijden om je een jaar lang de beste golfer van Texel te mogen noemen komen alleen de echte golfers aan de start. De rest is zwak, ziek of misselijk, of vindt zichzelf niet goed genoeg, of heeft 'per ongeluk' een andere afspraak. Allemaal excuses, want je moet gewoon een beetje lef hebben om het genadeloze spelletje strokeplay te spelen.

Dat blijkt wel weer deze editie. Zaterdagochtend in ideale omstandigheden de baan in, maar aan het eind van de dag zitten er maar weinigen rechtop te stralen.

De dames worden aangevoerd door Marijke de Beer (93) en Els de Ridder (93), in ieder geval spannend.

Bij de mannen is het ook zoeken naar hoogtepunten. De Eagle van Yoni Houwing op hole 15 is er zo een. De moeilijkste hole van de baan en pas sinds een blauwe maandag golfer, dat is knap. Herbert de Geer (80) kan nog een beetje aanhaken bij Jordy Schuijl (73), maar de rest laat het liggen. Kevin van Zuilekom nog het dichtst bij op 87.

Dan is het zondagochtend, de tweede ronde. Een uurtje na de start is het snel terug het clubhuis in om het onweer te ontlopen, alle "weersdeskundigen" raadplegen, een kopje koffie en hup, weer terug in de wedstrijd. En daar begint zich toch een hele spannende strijd te ontwikkelen. Lot van Schelt was zaterdag niet op haar best, maar neemt vandaag revanche. Els kan het niet bijbenen, en ook Marijke heeft het zwaar. De voorsprong van dag 1 verdwijnt als sneeuw voor de zon. En zo ver zelfs dat Lot de clubs weer tevoorschijn moet halen aan het eind van de dag, play off! Marijke en Lot vanaf hole 1, iedereen op je vingers kijken en maar 1 kans, heerlijk.

Beide dames laten zich niet kennen. Goede afslagen en ook prima ijzers. Lot weet de bunker echter niet te ontwijken, komt er goed uit maar toch een bogey. Marijke rondt het beheerst af, par, en Strokeplaykampioen 2017!

Tillie van der Poel denkt nog even terug aan die hole waar ze die 2 slagen achterstand teveel heeft opgelopen, mooie derde plaats.

De mannen maken het nog veel gekker. Jordy, topfavoriet, zeker na de jaloersmakende 73 op zaterdag, leek perfect op koers. Maar, oh, oh, oh, wat is het spelletje toch wreed. In de flight met Kevin en Herbert sluipt langzaam het vertrouwen het grote hart van Jordy uit. Terwijl Herbert steeds meer rechtop gaat lopen. Die voelt met zijn ervaring dat de race nog helemaal niet gelopen is. Wordt steeds meer ontspannen, gebruikt zijn ervaring om verstandige keuzes te maken, rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Hij verrast zichzelf met een birdie op 14. Het is de opmaat naar een perfecte tweede negen, en met slechts 3 slagen teveel op de eerste helft levert hij tussen het onweer en een stortbui een likkebaardende 75 af.  Bij Jordy komt de vorm er gewoon niet meer in. En dan zit meestal alles tegen. Ronde 93, nou, een leermoment noemen dan maar als positieve draai.

Herbert de Geer laat het in 2017 weer zien met twee goede dagen mooi golf, Strokeplay Kampioen 2017.

Floris-Jan Zwaag loopt net als Maurice Frantzen een nette 83 op zondag en wordt daarmee ondanks een zwakke eerste dag toch nog derde.

Het netto klassement wordt gewonnen door, zonder Herbert in de uitslag, Jan Winnubst (met ondere andere 2 keer een birdie op hole 4). Agnes van Rijkom en Anita Hiemstra eindigen ex aequo bij de dames.

Matchplay en Strokeplay, daar gaat een golfhart pas echt van stromen. Voor de golfers die zichzelf onderschatten voor dit kampioenschap: met 2 rondes van 99 bij de dames en 86 bij de heren sta je bij De Texelse al op het podium. Dat lijkt ons toch een realistische kans voor velen.

Birdies teveel om op te noemen, Eagle Yoni Houwing op hole 15

Neary Agnes van Rijkom en Floris-Jan Zwaag

Longest Jordy Schuijl (en 5 birdies)

Dames

1 Marijke de Beer-Dogger (197) na playoff

2 Lot van Schelt (197)

3 Tillie van der Poel (199)

Heren

1 Herbert de Geer (155)

2 Jordy Schuijl (166)

3 Floris-Jan Zwaag (173)

Afbeelding
Marijke en Herbert
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 16 uur geleden 7
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 22 uur geleden 72
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
medewerker planning gezocht 23 uur geleden
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15
Afbeelding
"Als we niets doen, gaat iedereen het voelen" Algemeen 14 apr, 10:30 13
Twee verdwaalde narcissen in een veld blauwe druifjes.
De Lezersfoto - Bollen in bloei Algemeen 14 apr, 08:00 2