Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Uitstekende start Texelaars in Sint Maarten

Sport

Het autocrossseizoen is uitstekend begonnen voor de Texelse Coureurs. In Sint Maarten waren er zondag prijzen voor Pieter Langeveld (eerste) in zijn stockcar, René Hoep (dagwinnaar) in zijn kever en Bertus Uitgeest (derde) in de Vrije Standaard (4-cilinder).



Ondanks een buiteling werd Pieter Langeveld toch derde in deze manch (Foto: TWSP Speed Photos).

Pieter Langeveld was in de finale oppermachtig. Met een tijd van 19:15:536 was hij ruim een seconde sneller dan Henk Jan Ronitz 19:16:619. Bij de stockcars beginnen de snelste coureurs achterin (rode dakjes). Pieter Langeveld stond middenin deze achterste groep en moest dus een fikse inhaalrace op de mat leggen, aangezien er 39 deelnemers aan de start verschenen. Het was een perfecte afsluiting van een wisselvallige dag. In de eerste manche werd hij derde, ondanks dat hij een keer over de kop geslagen was. Na wat problemen met de afstelling volgde in de manches nog een achtste en een elfde plaats. De overige deelnemende Texelaars Barry Boersen en Maarten Broekman speelden in de finale geen rol van betekenis en haalden de finish niet. Langeveld werd uiteindelijk tweede in het dagklassement. 

Kevers

Een goede start van het seizoen werd ook gemaakt door regerend keverkampioen René Hoep. Hij hoop de eerste rijder te worden die de acon-titel drie jaar op rij behaalt en zette zondag een goede eerste stap. In de manches werd hij zesde, vierde en eerste. De manche die hij won, werd overtuigend binnengesleept met een halve ronde voorsprong op de nummer twee. In de finale startte hij van de achterste rij en werd uiteindelijk tweede. Het maakte hem dagwinnaar, waardoor het eerste kleine stapje naar een nieuwe titel direct gezet is. Opvallend feitje: Met een snelste rondetijd van 15,381 is hij ruim sneller dan de snelste stockcar van de dag: 15,641. Hij behaalt een gemiddelde snelheid van 85.43 kilometer per uur. 

"Dat is leuk. Ik heb minder pk per kilo, maar ben een stuk lichter. Dat gaat natuurlijk makkelijker door de bocht.Naja, hoe dan ook, het ging skofftig hard...", stelt hij tevreden vast. Ook de zware ondergrond in combinatie met een lichtere auto heeft waarschijnlijk een rol gespeeld.

Gastklasse

In de gastklasse werd door de organisatie gekozen voor de 4-cilinders. Onder de genodigde rijders Texelaars Bertus Uitgeest en Roy Prins. Prins speelde geen rol van betekenis, Uitgeest wel. In de eerste manche viel hij uit, daarna werd hij zesde en zevende. In de finale werd hij knap derde. Hij eindigde bijna acht seconden achter winnaar Mark Kregel en net voor nummer vier Hendrikus Alkema. In de daguitslag legde Uitgeest uiteindelijk beslag op de zede plaats.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3