Jordy Schuijl slaat af op hole 1
Jordy Schuijl slaat af op hole 1

Dit artikel is geschreven door
Golfclub De Texelse

één van de gezelligste golfclubs van Nederland

Schuijl en Van Schelt clubkampioen matchplay

Sport

Twaalf mannen en acht vrouwen streden afgelopen weekeinde, zonder handicapverrekening, om het Matchplay Clubkampioenschap 2016 van de Texelse golfclub. Ondanks de beperkte opkomst – sommige golfers waren op vakantie of zaterdag uitgenodigd als TESO-aandeelhouder op de nieuwe veerboot Texelstroom – was het een spannende strijd.

Grote verrassing in de zaterdagochtendpartijen was de uitschakeling van Adriaan Berhauser Pont die met 4 om 2 verloor van kersvers golfclublid, Wim de Bruïne. En in de middag moest Strokplaykampioen 2016, Jordy Schuijl, tot het uiterste gaan om Alain Hirschler te verslaan. Pas met een laatste put voor par op de par 5, 18-de verzekerde de 16-jarige Schuijl zich van de halve finale.

Bij de dames steeg Solveig Rip boven zichzelf uit door Thea Bakker, een van de favorieten voor de titel, op de negentiende hole te verslaan. Bakker had, naar eigen zeggen, haar dag weliswaar niet, maar dat maakte de prestatie van Rip er niet minder om. Rip had haar dag in ieder geval wel. Ook Anita Hiemstra was zaterdagmiddag zoekende naar de juiste vorm en verloor, buiten verwachting, met 4 om 3 verloor van Els de Ridder.

Het ging Jordy Schuijl zondagochtend tijdens de halve finales een stuk makkelijker af. Hij rekende moeiteloos af met Kevin van Zuilekom die, bevangen door de drukkende hitte, niet goed in zijn swing zat. Zes Up, vijf holes te gaan voor Schuijl.

Herbert de Geer en Jan Blancke maakten het elkaar in de andere halve finale een stuk lastiger. Alhoewel Blancke na 4 holes al vier up stond, wist De Geer terug te komen tot 2 down met nog twee holes te gaan. Blancke worstelde bijna de hele ochtend met zijn afslag en had zijn driver bewust ongebruikt gelaten, maar nu liet ook zijn houten 3 hem bij de afslag in de steek. De Geer won 17 en 18, all square, waardoor er doorgespeeld moest worden en op de negentiende hole besliste De Geer, na weer een slechte afslag van Blancke, de wedstrijd in zijn voordeel. Finale: Schuijl – De Geer.

De dames halve finales gingen zondagmorgen tussen Solveig Rip en Els de Ridder enerzijds en Tillie van der Poel en Lot van Schelt anderzijds. Rip, opnieuw boven zichzelf uitstijgend, stond na 15 holes drie up en dacht de wedstrijd in de tas te hebben. Helaas, De Ridder gaf niet op en trok de stand gelijk door drie holes op rij te winnen. Verlenging. Ook de negentiende hole viel ook ten prooi aan De Ridder die daarmee een zwaarbevochten finaleplaats verdiende. Van Schelt, de Matchplay-kampioene van 2014, had daarentegen maar 15 holes nodig om de finale te bereiken. 4 om 3 winst.

De beide finales in de middag waren eigenlijk minder spannend. De vrouwenfinale tussen Van Schelt en De Ridder verliep al spoedig in het voordeel van Van Schelt en na 9 holes keek De Ridder tegen een flinke achterstand aan, 4 down. Dat was na 19 holes in de ochtend en de klamme zomerhitte voor De Ridder niet meer in te halen. Koffie en natte, koude handdoeken, met dank aan de oraganisatoren Eelman en Hiemstra, mocht niet baten. Van Schelt sloeg op de par 4 14-de haar tweede slag achter op de green, terwijl haar tegenstandster drie slagen worstelde met de rough, rechts langs de fairway. En toen Van Schelt vervolgens haar bal met een mooie chip bij de hole liet landen, was de wedstrijd beslist en mag Van Schelt zich voor de tweede keer in drie jaar matchplay kampioene noemen.

Bij de mannen kon De Geer kon niet op tegen het geweld van Schuijl. Hij keek bijna de gehele wedstrijd tegen een achterstand aan. De teenager mocht op de 16-de de felicitaties in ontvangst nemen en kan dit jaar dus ook de titel 'Matchplay Kampioen 2016' aan zijn erelijst toevoegen. 

Matchplaykampioene 2016 Lot van Schelt tussen de wedstrijdleiding in (links Ed Eelman en rechts Anita Hiemstra)
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 23 uur geleden 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur gisteren
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30