De noodbrug die van de zomer over het parkeerterrein van Kogerstrand werd gelegd als verbinding tussen de Badweg en paal 20.
De noodbrug die van de zomer over het parkeerterrein van Kogerstrand werd gelegd als verbinding tussen de Badweg en paal 20. Archieffoto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Verhit debat over kwestie Kogerstrand

Politiek

De gemeenteraad is bereid geld beschikbaar te stellen voor een dam met weg bij camping Kogerstrand, maar de kosten voor een tunnel door de beoogde dam moeten volgens de raad door De Krim Texel (eigenaar van Kogerstrand) worden gedragen en niet voor rekening van de gemeente komen.

Dat was dinsdagavond de uitkomst van een vrij verhit debat in de gemeenteraad over de kwestie Kogerstrand oftewel een nieuwe verbinding tussen de Badweg en Paal 20.

De raadsleden hadden maandag een voorstel van het college gekregen met daarin drie varianten voor een nieuwe verbinding tussen de Badweg en paal 20. Het college drong daarin sterk aan op de variant van een dam (plus weg) met een tunnel door de dam, zodat het parkeerterrein van Kogerstrand niet door de beoogde dam in twee afzonderlijke helften wordt gesneden.

De kosten van een dam met tunnel zijn geraamd op €1,2 miljoen en dat is circa vier ton duurder dan een dam zonder tunnel. Die vier ton is overigens nog een schatting en gebaseerd op de wetenschap dat een tunnelbak geld kost en dat een dam mét tunnel hoger en zwaarder moet worden dan een dam waar geen tunnel doorheen loopt.

Wethouder Cees Hooijschuur legde tijdens de raadsvergadering sterk de nadruk op de variant dam met tunnel. Volgens hem kunnen alle betrokkenen (stakeholders) bij Kogerstrand zich in een dam met tunnel vinden en heeft De Krim aangegeven alleen met die variant akkoord te gaan. Het college liet in het voorstel weten niet uit te sluiten dat bij de keuze voor een andere variant juridische procedures kunnen volgen.

Diverse raadsleden waren dinsdagavond niet gecharmeerd van de werkwijze en zeiden zich ‘gechanteerd te voelen’. Raadslid Nick Ran: “Je krijgt 34 uur voor de raadsvergadering een voorstel en je moet tekenen bij het kruisje.” Hij had er grote moeite mee om gemeenschapsgeld voor de tunnel beschikbaar te stellen. Raadslid Niels Rutten: “Kogerstrand wil een onderdoorgang en als ze die niet krijgen blokkeren ze de boel. Dus dan moet de samenleving opdraaien voor een wens van Kogerstrand die in belang is van Kogerstrand. Het is een keer mooi geweest met De Krim.”

PvdA, GroenLinks en CDA kwamen als alternatief met een voorstel om de voorkeur te geven aan een dam, met daarin de optie voor een tunnel en dan voor rekening van De Krim. “We bieden De Krim/Kogerstrand de mogelijkheid om de meerkosten te financieren voor een onderdoorgang en toekomstig onderhoud, zodat die onderdoorgang ook tegelijkertijd met de andere werkzaamheden kan worden gerealiseerd.”

Wethouder Hooijschuur ontraadde de politieke partijen in eerste instantie in te stemmen met het alternatief van PvdA, GroenLinks en CDA. Na een schorsing kon het college zich alsnog vinden in het alternatief en kreeg dat ook unaniem de steun van de gemeenteraad.

Het geheel betekent dat wethouder Hooijschuur op last van de raad terug moet naar de onderhandelingstafel om met De Krim over de kosten van de tunnel te gaan praten. Het college gaat intussen de zaken ook verder berekenen, zodat de raad als het goed is in februari 2024 een goed overzicht heeft van de te verwachten kosten van een dam met/zonder tunnel.

Wat de financiën betreft: de raad heeft in april al eens zes ton beschikbaar gesteld, toen nog voor een nieuwe brug over het parkeerterrein ter vervanging van de oude brug die in 2021 werd verwijderd nadat hij niet meer veilig werd bevonden. Een nieuwe brug kwam er niet, wel een tijdelijke noodbrug. Van de zes ton is inmiddels 2,5 ton besteed, waarvan een deel aan de huur van de noodbrug. Die loopt nog tot januari of februari van 2024 (beide maanden werden genoemd tijdens de raadsvergadering).

Bedoeling was vorig jaar aanvankelijk dat er een nieuwe brug van 4,5 ton zou komen, maar die kosten liepen op naar €1,8 miljoen na een nieuwe berekening van de constructie waarbij er rekening mee werd gehouden dat er vervoer van 50 ton (in gewicht) over de nieuwe brug moest kunnen rijden. Een nieuwe brug staat ook alsnog tussen de varianten die het college op papier heeft gezet, maar daar ging tijdens de vergadering geen voorkeur naar uit.

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 18 uur geleden 36
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 19 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53