Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

'Het gaat niet goed met Waddengebied'

Natuur

Het gaat niet goed met het Waddengebied. Er moet één beheerautoriteit komen die zich over het wad gaat ontfermen.

Dat heeft de Waddenvereniging vandaag gezegd op basis van een onderzoek naar de wadden (Wadden Sea Quality Status Report) dat door meer dan 100 internationale wetenschappers is opgesteld.

De analyse laat volgens Lutz Jacobi, voorzitter van de Waddenvereniging, zien wat het effect is van meer dan vijftig jaar versplinterd beheer en samenwerking rond de Waddenzee.

De kwelders bij de eilanden komen in de knel als het waterpeil blijft stijgen en het open landschap (horizonvervuiling) en de landschapsvorming door sedimentatie staan onder druk.

Er worden volgens de Waddenvereniging ook minder vissen en minder grote vissen geteld op het wad. "Zo'n negentig procent minder ten opzichte van 1959. Dat heeft een desastreus effect op visetende vogels. Er komen bijna 500.000 minder trekvogels naar de Waddenzee, een belangrijke stop op hun internationale trekroute. En ook de broedvogels in het Waddengebied hebben het slecht."

De Waddenvereniging presenteert het rapport aan de vooravond van de Trilaterale Waddenconferentie tussen Nederland, Duitsland en Denemarken die donderdag in Leeuwarden begint

Een beheerautoriteit voor de Waddenzee is een punt dat benoemd is in het kabinetsakkoord van Rutte-III, maar nog moet worden uitgevoerd.

Burgemeester Uitdehaag vroeg de Texelse gemeenteraad een tijdje geleden al op goed op te letten tot waar de verantwoordelijkheid van een mogelijke beheerautoriteit gaat reiken. Het is niet uitgesloten dat er knelpunten met de gemeentelijke verantwoordelijkheid ontstaan.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 3 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3