Zwerfkat met een woelmuis in de bek.
Zwerfkat met een woelmuis in de bek. Foto: Thomas van der Es

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nieuwe vangactie zwerfkatten in natuur

Natuur

Stichting Zwerfkatten Nederland, nationaal park Duinen van Texel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan weer samen aan de slag om zwerfkatten uit natuurgebieden op Texel weg te vangen. 

Dat heeft Staatsbosbeheer op Texel laten weten. De zwerfkatten worden gevangen door vrijwillige kattenvangers. De focus ligt volgens SBB op de Natura 2000-gebieden in de Texelse duinen. De dieren worden opgevangen door Dierenpension Texel. De zwerfkatten worden gevangen omdat ze jaarlijkse grote schade aanrichten aan grond broedende vogels zoals weidevogels, lepelaars en tapuiten.

Katten met een geregistreerde chip die weggevangen worden, kunnen door de eigenaar worden opgehaald bij het pension aan de Slufterweg in De Cocksdorp. Dit kan volgens SBB echter alleen wanneer de chip met de juiste gegevens is geregistreerd. “Voor eigenaren is het dus belangrijk hun dieren te chippen en te controleren dat die chip ook correct geregistreerd is.” 

De overige katten worden na maximaal twee weken naar een pension in Friesland gebracht. Vandaar worden de katten herplaatst of ze blijven, als ze niet geresocialiseerd kunnen worden, de rest van hun leven in het pension.

De provincie Noord-Holland heeft een vergunning afgegeven om zwerfkatten te mogen wegvangen uit de Texelse duinen. Dat is op basis van een onderzoek dat Staatsbosbeheer en het Nationaal Park Duinen van Texel een paar jaar geleden lieten verrichten om aan te tonen dat wegvangen of bestrijding van zwerfkatten voor de Texelse situatie echt nodig is. 

“Deze gegevens zijn verzameld in 2016 gedurende vijf maanden veldwerk in de duinen. Uit dit onderzoek is gebleken dat verwilderde katten en loslopende huiskatten een groot probleem zijn in de Texelse duinen. Eén van de favoriete prooien blijkt de noordse woelmuis te zijn, een zwaar beschermde soort, waarvoor Nederland een extra beschermingsinspanning heeft (Natura 2000).” 

De vangactie van zwerfkatten loopt door tot het broedseizoen.


Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 12 uur geleden
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 14 uur geleden
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 15 uur geleden
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 16 uur geleden
Bram Teeuwen en Bram Raaijmakers van de Texelse Bierbrouwerij met de eerste prijzen van de Dutch Beer Challenge 2024.
Twee keer goud voor Texelse bieren Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Inschrijving avondvierdaagse sluit Algemeen 22 uur geleden