Een smient waarvan al diverse dode exemplaren zijn gevonden.
Een smient waarvan al diverse dode exemplaren zijn gevonden.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vogelgriep op Texel breidt zich uit

Natuur

In natuurgebied Waalenburg zijn inmiddels bijna 450 dode vogels opgeruimd sinds het uitbreken van de vogelgriep op Texel. Dat heeft de gemeente woensdagmiddag laten weten.

Sinds donderdag 1 december is het duidelijk dat er vogelgriep heerst onder watervogels op Texel. Een dag eerder werden 15 dode smienten gevonden in Waalenburg en de Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) constateerde dat vogelgriep de doodsoorzaak was.

Volgens de gemeente is het wandelpad in Waalenburg afgesloten om onnodige verstoring en verspreiding van het virus te voorkomen De meeste dode vogels zijn gevonden in Waalenburg, maar inmiddels worden ook op andere plekken op het eiland dode vogels aangetroffen.

"Uitgangspunt van de NVWA is dat 20 km rondom de besmettingshaard (Waalenburg) het gebied wordt aangewezen als besmet gebied. Voor Texel geldt dit dus voor het hele eiland."

Volgens de gemeente is het van groot belang dat alle dode vogels snel opgeruimd worden om verdere verspreiding tegen te gaan. Mensen die dode vogels vinden, wordt verzocht de vogels meteen te melden bij de gemeente via 140222 (ook buiten kantoortijden) of via vogelgriep@texel.nl. Hetzelfde geldt inmiddels ook voor zieke watervogels. De vogelopvang van Ecomare is tijdelijk gesloten voor watervogels.

Het advies is niet met de handen aan de vogels te komen en honden aan de lijn te houden. Het risico op overdracht van het vogelgriepvirus op mensen is volgens de gemeente zeer klein. "Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk griepvirus."


De gemeente heeft woensdag op de eigen website (www.texel.nl) een aantal vragen plus antwoorden over vogelgriep gepubliceerd:

Heeft u vragen over uw eigen gezondheid en vogelgriep?
Neem dan contact op met GGD Hollands Noorden, afdeling infectieziektebestrijding via 088-0100535.

Is vogelgriep besmettelijk voor mensen?
Moeten we ons nu zorgen maken dat we als mensen ook deze variant van de vogelgriep kunnen oplopen? Nee, het risico op overdracht van het vogelgriepvirus op mensen is zeer klein. Alleen personen die intensief en/of  langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk griepvirus. Op de website gezondheidsnet beantwoordt Ab Osterhaus, hoogleraar virologie en hoofd van de Afdeling Virologie van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam vijf vragen over de vogelgriep.

Als vogelgriep niet besmettelijk is voor de mens, waarom mag ik de dieren dan niet aanraken of zelf weghalen?
Het risico op overdracht van het vogelgriepvirus van mens naar mens is zeer klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten, lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus.  Maar het is beter dat u geen enkel risico loopt.

Ik heb per ongeluk toch een dode watervogel aangeraakt. Wat nu?
Er is geen reden tot paniek. Het aanraken van een dode vogel levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Bent u, uw kind (of uw huisdier) er toch mee in aanraking gekomen, dan zijn de normale hygiënische maatregelen voldoende: wassen met zeep en/of goed afspoelen! Indien er geen langdurig en/of intensief contact is, is er geen kans op overdracht. Mocht u toch binnen twee weken na het aanraken van een dode vogel ziekteverschijnselen krijgen, dan is het raadzaam om even uw huisarts te raadplegen.

Is het vogelgriepvirus gevaarlijk voor andere dieren?
Ook voor andere dieren geldt: vermijd uit voorzorg contact met de dode watervogels. Als er geen langdurig en/of intensief contact is, is er geen kans op overdracht.

Wat kan ik doen als ik een dode vogel vind?
Het is dus momenteel niet aangetoond dat mensen ziek kunnen worden van het vogelgriepvirus. Toch is het advies als u een dode vogel of dode vogels vindt: laat het kadaver liggen en meld uw vondst bij de gemeente. Zie hieronder bij 'Een dode vogel melden?'.  Als u de vondst van een dode vogel meldt, zal Rijkswaterstaat het ruimen van de dode vogels vanaf het water uitvoeren. De gemeente zal dat doen vanaf het land, in samenwerking met het Hoogheemraadschap. Vervolgens onderzoekt de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit of het inderdaad om vogelgriep gaat.

Een dode of zieke watervogel melden?
Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 140222 (ook buiten kantoortijden. Kies dan optie 1 voor de storingsdienst van gemeentewerken). De vogel wordt zo snel mogelijk opgeruimd.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3