Vissersprotest dat eerder tegen de aanlandplicht werd gehouden.
Vissersprotest dat eerder tegen de aanlandplicht werd gehouden.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Petitie vissers voor Tweede Kamer

Landbouw / Visserij

Drie bestuursleden van de stichting Eendracht Maakt Kracht, gevestigd op Texel, gaan komende dinsdag naar de Tweede Kamer om zich uit te spreken tegen de aanlandplicht voor de visserij.

De bestuursleden bieden een petitie aan aan de Kamercommissie van Economische Zaken. In de petitie stellen de vissers dat de aanlandplicht onwerkbaar is en direct moet stoppen. "Indien dit niet gebeurt, betekent dit de nekslag voor de Nederlandse kottervloot. Vissers zijn ten einde raad."

Volgens de EMK is totaal niet stilgestaan bij de sociaaleconomische consequenties op korte en lange termijn. "Van meet af aan ontbrak draagvlak bij zowel de wetenschap als bij de vissers (praktijkmensen). Regels die geen draagvlak hebben en een duidelijke onderbouwing missen, zullen niet worden nageleefd. Gevolg is een verre van aantrekkelijke situatie: 'kat en muis spel' tussen vissers en de controlerende instanties."

De Nederlandse kotterbedrijven zijn volgens de EMK niet in staat om in verband met de extra werkzaamheden die de aanlandplicht met zich meebrengt meer bemanningsleden uit te betalen, laat staan aan boord te accommoderen. "Aanpassingen aan boord, die nodig zijn, vergen een investering van minimaal €750.000,- per kotter met een gemiddelde lengte van ongeveer 40 meter. Voor kleinere kotters is het onhaalbaar."

De aanlandplicht dient volgens de EMK ook geen ecologisch doel. "De maatregel is biologisch onverantwoord en druist tegen de natuurwetten in."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 1 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3