Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Eetcafé moet ook van rechter terras inleveren

Juridisch

Eetcafé Parkstraat 22 in Den Burg raakt het stukje terras aan de overkant van de straat kwijt. Dit volgt op een uitspraak in kort geding van de voorzieningenrechter in Alkmaar. Aanleiding is de geplande detailhandel in het voormalige postkantoor tegenover het eetcafé en de daaraan gekoppelde bouwvergunning.

De familie Stolk - eigenaar van het eetcafé - stapte vorige week naar de rechter om de verbouwing van het oude postkantoor een halt toe te roepen. De gemeente gaf eigenaar Frits Langeveld onlangs groen licht voor van zijn plannen met het gebouw, dat een gecombineerde detailhandel- en centrumfunctie krijgt. Onderdeel van de bouwkundige ingreep is de realisering van een nieuwe entree in de vorm van een openslaande pui waar nu het terras van het eetcafé is.

Als gevolg daarvan trok de gemeente de exploitatievergunning in en werd de familie Stolk gesommeerd het terras weg te halen. Maar de eigenaars van het eetcafé vinden dat zij (financieel) te zwaar worden benadeeld. Ook noemen zij de plannen met het huidige eetcafé in strijd met het bestemmingsplan. Verder suggereerden zij dat Langeveld de 'vage omschrijving' van gecombineerde detailhandel- en centrumfunctie wil gebruiken om er een horecabedrijf neer te zetten. En dat is al helemaal in strijd met het bestemmingsplan, vonden zij.

Maar zij kregen nul op het rekest van de voorzieningenrechter. Van strijdigheid met het nieuwe bestemmingsplan, dat onlangs in werking trad, is geen sprake. Ook voor het overige is de bouwvergunning niet in strijd met de regels. Mochten zich in het pand - tegen de regels in - alsnog allerlei horeca-activiteiten gaan afspelen, "dan is dat een kwestie van handhaven", vindt de rechter. Dat de familie Stolk door het intrekken van de terrasvergunning wordt geschaad in de financiële belangen, is volgens de voorzieningenrechter "inherent" aan het besluit. "Maar het is geen reden de intrekking onrechtmatig te achten."

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2