Kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting

Juridisch

Zit u in de bijstand? Of zit uw onderneming in een schuldsaneringstraject? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. Komt u niet in aanmerking voor kwijtschelding van deze belastingen, maar bent u bang het niet (op tijd) te kunnen betalen? Dan kunt u ook een verzoek indienen voor een betalingsregeling.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (het waterschap) regelt de kwijtschelding van zowel de belastingen van de Gemeente Texel als voor het waterschap. U kunt tot 3 maanden nadat u (een deel van) de belasting heeft betaald kwijtschelding aanvragen. Als uw kwijtscheldingsverzoek wordt toegewezen, krijgt u het betaalde bedrag terug.  

Er wordt naar twee dingen gekeken bij de toetsing of u in aanmerking komt voor kwijtschelding: naar vermogen en naar betalingscapaciteit. Vermogen is bijvoorbeeld uw huis, uw auto, geld op de bank of uw caravan. Indien de kosten van bestaan (eten, drinken, huur, zorgpremie, alimentatie, etc.) hoger zijn dat uw inkomsten heeft u geen betalingscapaciteit. Indien u geen vermogen en geen betalingscapaciteit heeft wordt uw verzoek tot kwijtschelding toegekend.  

Slechts in uitzonderlijke gevallen krijgt u kwijtschelding wanneer u een eigen woning bezit. Daarvoor moet de WOZ-waarde in ieder geval minder bedragen dan de hypotheekschuld. Indien u een motorvoertuig bezit dient de waarde daarvan niet meer dan 2.269,- euro te bedragen om in aanmerking te komen voor kwijtschelding. Tenzij dit motorvoertuig 'onmisbaar' is in verband met ziekte, invaliditeit of uw beroep.  

Als ondernemer komt u in aanmerking voor kwijtschelding indien u al bent uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, u een Bbz-uitkering ontvangt en indien er een akkoord is bereikt over een schuldsaneringstraject. Stichtingen en verenigingen zijn uitgesloten van kwijtschelding.

Denkt u dat u in aanmerking komt voor kwijtschelding van belastingen? Ga dan naar de site van het waterschap, daar kunt u inloggen met uw DigiD: www.hhnk.nl.

Voor vragen over kwijtschelding van gemeentelijke belastingen of waterschapsbelasting en andere rechtsvragen kunt u zich wenden tot onze website www.rechtswinkelnoordhollandnoord.nl, 'Spreekuur Texel'.

Een bijdrage van Thom Rijs

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 4 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45