Krantenknipsels uit 1969 en 1970 over Jan Goudsblom (midden). Op de foto linksonder de Zeeuwse Anja Bal-Van Weijnen als kind op Texel.
Krantenknipsels uit 1969 en 1970 over Jan Goudsblom (midden). Op de foto linksonder de Zeeuwse Anja Bal-Van Weijnen als kind op Texel. Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Anja zoekt informatie over biologische vader Jan Goudsblom

Human Interest

De naam Jan Goudsblom zal bij menig Texelaar herinneringen oproepen. Hij is de biologische vader van Anja Bal-Van Weijnen uit Tholen. De Zeeuwse zoekt contact met Texelaars die iets over Goudsblom en haar periode op Texel kunnen vertellen.

Zelf weet Anja zich er weinig van te herinneren. Ze is geboren 18 augustus 1963 in de Dorpsstraat in Oudkarspel. Uit een bericht van de Burgerlijke Stand valt af te leiden dat Johannes P. Goudsblom en echtgenote Anna Marijtje Abbekerk met hun dochtertje in 1964 naar Texel kwamen, waar hij als marinier ook een poosje had gezeten.

Bekend is dat Jan Goudsblom als barkeeper in toen nog hotel De Toekomst in De Koog achter de bar stond. Hij was een verdienstelijk biertapper en viel bij biertapwedstrijden meerdere keren in de prijzen. Zo won hij in 1969 de Texelse biertapwedstrijd die werd gehouden in Casino. Op een foto is te zien hoe hij de beker krijgt uit handen van VVV-directeur Jaap Dekker. In 1970 won hij de eerste prijs in Den Helder, een prijs van 75 gulden.

Goudsblom had toen hotel Het Witte Huis in De Koog overgenomen van Bill Visser. Het hotel straalde een bepaalde klasse uit, maar toen het wat conservatief gerunde hotel niet meer aansloot bij het veranderende wat “rumoeriger” publiek in de badplaats, gaf Visser het stokje door aan Goudsblom. Hij voerde moderniseringen door, veranderde de sfeer, plaatste een jukebox en legde een dansvloer aan en paste de menukaart aan.

Toen de nieuwe formule niet het gewenste succes bracht, verdween Goudsblom bij dit hotel uit beeld. Nadien exploiteerde hij café De Passage in de doorgang naar Dorpslein-Nikadel, tegenover De Taveerne. Om later weer aan de slag te gaan in De Toekomst, onder meer als (nacht)portier en schoonmaker, in de winter deed hij er onderhoudsklussen. Rein Stam, destijds bedrijfsleider, herinnert zich Goudsblom als een harde werker.

Ook een horecaman die met volle teugen genoot van het Texelse leven. Maar zijn huwelijk hield geen stand. Goudsblom verliet vrouw en kind, Anja bleef bij haar moeder wonen en verhuisde later naar de overkant. Er is nadien nooit contact geweest met haar vader.

Goudsblom woonde de laatste periode van zijn leven in het zogeheten koetsiershuis op Beeresteyn, van Frits Langeveld, onder meer als beheerder van het landgoed. Hij overleed op 18 oktober 2002.

Dochter Anja, die trouwde met Tholenaar Marco Bal, zou graag in contact komen met Texelaars die haar iets meer over haar biologische vader kunnen vertellen. Ze is bereikbaar op nr. 06-45274769.

Anja Bal-Van Weijnen uit Tholen, als kind op Texel. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 11 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 16 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1