Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Digitaal archief Texelse Courant nu voor iedereen gratis toegankelijk

Historie

Alle edities van de Texelse Courant, vanaf de allereerste krant in 1887 tot en met de jaargang van 2013, zijn voortaan voor iedereen online in te zien. Dit dankzij de samenwerking die de Texelse Courant hiervoor is aangegaan met het Regionaal Archief Alkmaar (RAA).

Voor abonnees waren de gedigitaliseerde kranten al sinds 2010 beschikbaar op de website van de Texelse Courant, uitgever Langeveld & de Rooy heeft nu besloten dat de kranten via de krantenviewer van het RRA beschikbaar komen voor iedereen. Dit nadat alle originele leggers van de Texelse Courant in 2014 zijn overgedragen aan het Regionaal Archief. Sinds alle kranten gedigitaliseerd zijn en in te zien op de website van de krant, was het niet meer nodig om de analoge nieuwsbladen op het eiland zelf beschikbaar te houden. De papieren jaargangen zijn nu veilig opgeslagen in het krantendepot in Alkmaar.

Wie op de website van de Texelse Courant het tabje  Archief aanklikt komt rechtstreeks op de krantenviewer. Dit maakt het nu voor iedereen mogelijk om alle kranten uit de periode 1887–2013 te bekijken. Aan die van de periode daarna wordt nog gewerkt. Dat ons digitale archief voortaan voor iedereen toegankelijk is, is een cadeau van de Texelse Courant aan de Texelaars en ieder ander die interesse heeft in de Texelse historie. Vanuit het besef dat het archief van de Texelse Courant, die dit jaar 130 jaar verschijnt, een schat aan gegevens omvat over allerlei gebeurtenissen uit het Texelse verleden.

In de edities van de Texelse Courant is alles terug te vinden, zoals de advertentie die de bekende onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse plaatste toen hij een kamer in Den Burg zocht, net nadat hij daar was aangenomen als 'hoofd der school' in januari 1890. Maar ook recentere zaken, zoals een vergunning voor de uitbreiding van een vakantiepark aan de Pelikaanweg. Het krantenarchief toonde aan dat dit in 2001 ook al was gebeurd, aanleiding voor de gemeente de procedure stop te zetten. De kranten zijn hiermee een waardevolle bron voor de Texelse geschiedenis. Ook voor genealogen is er veel in terug te vinden, onder meer dankzij de familieberichten.

De Texelse Courant verscheen 5 september 1887 voor het eerst en kwam toen eens per week uit, maar al sinds oktober 1887 tweemaal per week. In de krant eerst ook nationaal en internationaal nieuws, maar alweer meer dan een halve eeuw uitsluitend Texelse nieuws. De journalistieke kwaliteit vertaalde zich in verschillende prijzen en nominaties op het gebied van nieuwsbladjournalistiek en -fotografie. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 10 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 14 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15