Cocksdorpers Ans Steenvoorde, Cees Hooyschuur, Lange Ben Gerritsen en Sabrina Veldman bij de kist voor statiegeldflessen.
Cocksdorpers Ans Steenvoorde, Cees Hooyschuur, Lange Ben Gerritsen en Sabrina Veldman bij de kist voor statiegeldflessen.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texel in actie voor 3 FM Serious Request: Breng ze bij elkaar

Divers

"We gaan knallen en Texel voor de radio op de kaart zetten." Volop enthousiasme bij "Lange" Ben Gerritsen over de komst van 3 FM Serious Request naar Texel op dinsdag 19 december. Thema van de actie: Breng ze bij elkaar.

Het kwam allemaal vorige week op gang, nadat Lange Ben werd gebeld door Aant van der Veen, ondernemer op Vlieland. Of hij voor 3 FM Serious Request Glazen Huis contactpersoon voor Texel wilde zijn. Het Glazen Huis komt dit jaar in Apeldoorn te staan, maar het programma heeft er een tournee over de Waddeneilanden aan gekoppeld.

Het was heel kort dag, bovendien in een periode dat het ene feestje op het andere feestje volgt. Maar nee zeggen was geen optie voor deze Cocksdorper. Er werden telefoontjes gepleegd en emails verstuurd, en zo kwamen vertegenwoordigers uit meerdere dorpen woensdagavond bijeen om tot een plan de campagne te komen. Met als doel op Texel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel: Met de opbrengst van dit jaar sporen Rode Kruis-hulpverleners vermiste kinderen op, herstellen ze het contact met hun familie en brengen hen weer thuis.

Er kwamen veel ideeën over tafel, met als uitkomst uiteindelijk twee dorpsbrede initiatieven om zoveel mogelijk geld in te zamelen: In elke dorp komt een kuubskist te staan, met de bedoeling dat de mensen uit de dorpen er zoveel mogelijk plastic statiegeld flessen (petflessen) naar toe brengen. Hoe en waar was bij het drukken van deze krant nog niet bekend, maar de kisten zijn wel duidelijk herkenbaar. De opbrengst van de flessen gaat in zijn geheel naar het goede doel. Tweede dorpsbrede actie is een veiling. Ondernemers kunnen hiervoor producten of diensten beschikbaar stellen, er zijn al een aantal toezeggingen binnen. Maar ook particulieren, muzikanten of anderen kunnen producten, diensten, optredens of andere zaken beschikaar stellen. In Den Hoorn en Den Burg en mogelijk andere dorpen worden ondernemers benaderd, maar het is ook mogelijk om zichzelf aan te melden. Dat kan via emailadres: heeltexelinactie@gmail.com, met vermelding van naam en telefoonnummer. De veiling wordt gehouden tijdens de kerstmarkt op zondag 17 december in het Eierlandsche Huis, aanvang 16:00 uur. Ook hier is het dus kort dag.

Daarnaast hoop de organisatie dat Texelaars ook zelf initiatieven ondernemen om geld bijeen te brengen voor Serious Request. "Dat kan van alles zijn", meldt Lange Ben. Wie zo'n initiatief op poten wil zetten, wordt verzocht dit door te geven via hetzelfde emailadres (heeltexelinactie@gmail.com). Maar initiatieven kunnen ook worden doorgegeven aan contactpersonen in de dorpen. Voor Den Hoorn is dat Joop Groeskamp, voor Oosterend Merijn de Wolf (Het Cafeetje), in De Koog Isabelle van Boven, in De Cocksdorp Sarbina Veldman (tel. 06-12674545) en Den Burg Björn Lamberink (tel. 0623001343).

Om zoveel mogelijk respons op initiatieven te krijgen kunnen deze ook op de Facebookpagina "Heel Texel in actie SR17" worden geplaatst. Op de website www.3fm.nl/texel eveneens informatie. 

Centrale plek bij de actie op dinsdag 19 december is overdag, van 10:00 tot 18:00 uur in het Glazen Paleis in de Wezentuin in Den Burg. Daar is muziek, het Rode Kruis plaatst een tent en schenkt onder meer warme chocolademelk. Er is muziek en er staat een bus waarin men donaties kan doen en de opbrengsten van de initiatieven kunnen daar worden gebracht. Om 18:00 uur verplaatsen de festiviteiten zich naar het Eierlandsche Huis. Een team van 3 FM Serious Request is de hele dag op het eiland om opnamen te maken, voor radio en filmpjes. Die worden dezelfde dag, al dan niet rechtstreeks, uitgezonden. Evt. vragen richten tot de contactpersonen in de dorpen of mailen naar heeltexelinactie@gmail.com.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2