Het Glazen Paleis in de Wezentuin.
Het Glazen Paleis in de Wezentuin.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Foutieve procedure: gemeente trekt omgevingsvergunning Glazen Paleis in

Divers

De gemeente is de fout in gegaan bij het verlenen van de omgevingsvergunning voor Het Glazen Paleis.

Dat oordeel velt de Commissie Bezwaarschriften. Het college volgt het advies van de commissie en trekt de vergunning in. Het muziekpaviljoen staat er nu dus in feite illegaal. Maar volgens het college zijn er geen directe gevolgen voor het muziekpaviljoen. 

De commissie boog zich een eind mei over de procedure die de gemeente had gevolgd om de bouw van het muziekpaviljoen in de Wezentuin mogelijk te maken, in een bezwaarprocedure die was aangespannen door Langeveld & de Rooy. Dat was al in het jaar ervoor ingediend, met als aanleiding de beoogde plaats van de muzieknis (3 meter van het pad) en onvrede over de wijze waarop de gemeente wenste om te gaan met het sinds jaar en dag geldende recht van overpad door het park naar het Polderhuis. Toen was nog sprake van herinrichting van het park en zou Het Glazen Paleis op drie meter afstand van de ontsluitingsweg komen. Dat stond dus op gespannen voet met de veiligheid. Dit argument raakte van tafel toen de locatie opschoof en de afstand tot het pad zestien meter werd. Onvrede bleef wel bestaan over de gevraagde herijking van de erfdienstbaarheid, met als doel dit voor eens en altijd goed te regelen. Doordat de gemeente de door de notaris opgemaakte conceptakte niet accepteerde, verdween het bezwaarschrift niet van tafel en kwam het in mei alsnog tot een zitting. "Laat er geen misverstand over bestaan: er is geen groter voorstander van Het Glazen Paleis, ik sponsor het zelfs. Maar ik vind ook dat deze erfdienstbaarheid goed moet worden geregeld, en dat is tot dusver niet gebeurd", gaf L&R-directeur René de Lange ter zitting uiting aan zijn dubbele gevoelens in deze kwestie.

Zijn raadsman Maurice Frantzen veegde de vloer aan met de gevoerde procedure. Hij maakte de commissie er onder meer attent op dat de gemeente voor de omgevingsvergunning niet de juiste weg had gevolgd. De commissie Bezwaarschriften onderzocht dat en komt tot dezelfde conclusie. Namelijk dat de vergunning is verleend op tijdelijke basis, voor een periode van vijf jaar. Waarbij volgens het betreffende artikel aannemelijk moet worden gemaakt dat de betreffende activiteit na die periode daadwerkelijk zal worden beëindigd. Ook had in het besluit moeten staan dat de bestaande toestand (voor de bouw van het podium) in het park op 5 juli 2021 zou moeten worden hersteld. Dat is niet gebeurd, de muzieknis is bedoeld voor een veel langere termijn, zodat het betreffende artikel oneigenlijk en ten onrechte is toegepast en dus in strijd is met de wet. Ook constateert de commissie dat de muzieknis ten onrechte op slechts zestien meter van de uit de jaren zeventig daterende ontsluitingsweg is gesitueerd, zonder daarbij voorwaarden zijn gesteld ter bevordering van de verkeersveiligheid. En dat het de vergunning dus niet tot stand is gekomen op basis van een "integrale belangenafweging", wat tot nadelige gevolgen kan leiden.

Verder stelt de commissie dat de gemeente eerst had moeten besluiten tot herinrichting van het park, nadat overeenstemming met belanghebbenden uit de omgeving was bereikt. Daarna had kunnen worden besloten tot de procedure voor de bouw van het podium. Overigens merkt de commissie wel op dat niet is gebleken dat de verkeersveiligheid in het gedrang is gekomen. Mogelijk zijn door de snelheid waarmee bij de vergunningverlening is gehandeld, onzorgvuldigheden begaan. Het college in een verklaring: "De opvatting was dat dit kon binnen de ruimere kaders die de wetgever heeft aangegeven." De snelheid hield verband met de termijn die aan de subsidieverstrekking was verbonden, alsmede de dringende wens van de raad. GL en Texel2010 dienden in december 2015 met succes een motie in om €40.000,- beschikbaar te stellen voor het podium.

Het oordeel van de commissie brengt de gemeente in een lastig parket. Het Glazen Huis, waarvoor de gemeente vergunning heeft verleend, staat er nu namelijk illegaal. Normaal gesproken zou de gemeente moeten handhaven, maar in dit geval lijkt dat vooralsnog niet nodig. In het nieuwe bestemmingsplan Den Burg, wat naar verwachting in september 2018 in werking treedt, is het muziekpaviljoen namelijk opgenomen. Zodra dit in werking treedt, kan zonder dat een aparte procedure moet worden doorlopen een geldige omgevingsvergunning worden verleend. Voor de nu ontstane situatie is een juridische oplossing gezocht. B en w: "Hiermee zijn er geen directe gevolgen voor het muziekpaviljoen; dat kan blijven staan en in gebruik blijven."

Stichting Wezentuin

"Dit is niet leuk", vertelt Marga Lakwijk, voorzitter van de Stichting Wezentuin Texel, initiatiefnemer en aanvrager van de vergunning. "We zijn inzet geworden van een meningsverschil, waar we absoluut niets aan kunnen doen. We zijn niet boos op degene die bezwaar heeft gemaakt, want die had niet de verwachting dat het zo zou uitpakken. Maar zoals het er nu naar uitziet, kan het meevallen voor ons", doelt ze op het passeren van het nieuwe bestemmingsplan waarin het muziekpodium is opgenomen. Vooralsnog gaan de geplande activiteiten in Het Glazen Paleis gewoon door. "Volgens de gemeente is het absoluut niet de bedoeling dat wij hier schade van ondervinden."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3