Stefan Kikkert en wethouder Kingma onthullen het informatiebord over de haven.
Stefan Kikkert en wethouder Kingma onthullen het informatiebord over de haven.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Bedrijvigheid haven Oudeschild in één oogopslag

Toerisme

In en rond de haven van Oudeschild heerst veel bedrijvigheid. Die is voortaan in één oogopslag te zien op de informatieborden die de gemeente plaatst.

"Zodat onze gasten makkelijk de weg vinden op de haven en naar jullie schepen", zei wethouder Frank Kingma maandag bij de onthulling ten overstaan van Texelse rondvaartschippers. Een kleine plechtigheid die gepaard ging met het bekendmaken van het nieuwe vergunningsstelsel voor rondvaartschepen. Sinds 1 januari geldt voor de rondvaarders een vijfjarenvergunning. Daarin is het aantal meters kade voor aan- en afvaarten geregeld. Zo is er ook ruimte voor passanten, zoals zeilcharters en passagiersschepen om een plek te vinden in de oude haven. Deze schepen versterken het authentieke beeld van de haven en vergroten de diversiteit. Ook is vastgelegd hoe en waar reclame mag worden gemaakt en wat is toegestaan op de kade, zoals het plaatsen van kiosken. De afspraken zijn gemaakt in overleg met de ondernemers, die volgens Kingma ook zelf vonden dat de hoeveelheid reclame en uitspanningen op de haven teveel van het goede werd.

Een andere afspraak die is gemaakt is dat als er een ander rondvaartschip komt of het eigendom verandert, dat een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd. De havendienst is daarbij behulpzaam. Ook zogeheten "dagondernemers" zijn welkom in de haven, maar zij hebben geen vaste ligplaats zoals vergunninghouders. Ook betalen zij een hoger tarief. "Op deze manier kijken en onderzoeken we hoe dit nieuwe stelsel in de praktijk werkt", aldus Kingma, die rondvaartschippers opriep hun ervaringen te delen met de havendienst.

Kingma benadrukte in zijn toespraak het economisch belang en de educatieve waarde van de rondvaart- en excursieschepen. "Ze zijn beeldbepalend in de Noorder- en Zuiderhaven van Oudeschild."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 1 uur geleden 5
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 22 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen gisteren
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30