Théodore Rousseau 'Chênes d'Apremont'
Théodore Rousseau 'Chênes d'Apremont'

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Kunstlezing 'Barbizon, Jongkind en de weg naar de nieuwe kunst' bij Artex

Cultuur

Op woensdag 31 januari a.s. om 20.15 uur organiseert Artex - Kunstenschool Texel weer een interessante kunstlezing met als thema 'Barbizon, Jongkind en de weg naar de nieuwe kunst'. De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Johan Barthold Jongkind was een Nederlandse schilder die leefde in Frankrijk en in de Franse kunstgeschiedenis een belangrijke rol speelde. Hij was bevriend met tal van moderne kunstenaars en heeft velen van hen beïnvloed met zijn vernieuwende blik op het landschap en het stadsgezicht. Claude Monet zag in hem een van zijn leermeesters in het kijken en de oefening van het oog.

Jongkind kwam in 1819 ter wereld in Dordrecht. Tot 27 mei is in zijn geboorteplaats de tentoonstelling 'Jongkind en vrienden' te zien. Daartoe behoorden schilders uit wat we nu als de school van Barbizon aanduiden. In deze lezing maakt u kennis met hun werk en ziet de bossen nabij Barbizon door de ogen van Daubigny, Troyon en anderen. Ook volgt u Jongkinds loopbaan als kunstenaar in Frankrijk, zijn invloed op het schilderen van landschappen en stadsgezichten en zijn vriendschappen met onder meer Monet. U ziet en hoort hoe Jongkind deel uitmaakte van het artistieke leven van het negentiende-eeuwse Frankrijk. Een artistiek leven dat zich afspeelde in een tijd waarin veel nieuwe stromingen hun intrede in de artistieke wereld deden en die Jongkind mede had geschapen of mede mogelijk had gemaakt.

De lezing duurt 2 uur en kost €10,- per persoon inclusief koffie/thee/lekkers. Vooraf reserveren is niet verplicht, maar wel gewenst. U kunt reserveren via info@artex-texel.nl, 0222-313493 of kijk op de website van Artex.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 10 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 15 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1