Afbeelding
Foto: Zomeravondconcerten

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Zomeravondconcert in Den Burg

Cultuur

In de doopsgezinde vermaning in Den Burg is dinsdag 25 juli om 20:15 een concert van Rinde Yildiz (altviool) en Marte Gerritsma (piano).

De avond wordt geopend met de altvioolsonate van Shostakovich. Het is het laatste werk van de componist: Shostakovich schreef het toen hij al ernstig ziek was en voltooide het nauwelijks leesbare manuscript drie dagen voordat hij overleed, in 1975. Het is een zeer intens en beeldend werk, waarin een heel leven de revue passeert. Duidelijk herkenbaar is ook de verwijzing naar Beethovens 'Mondschein' sonate in het laatste deel. Yildiz zal het werk voor aanvang kort toelichten.

Na deze opening volgt 'La Vega', een werk voor pianosolo van de Spaanse componist Isaac Albéniz. Dit dromerige en melancholieke werk is geïnspireerd op het landschap rondom Granada. Tot slot speelt het duo nog 'La plus que lente' van Debussy, waarvan wel wordt gezegd dat het een parodie is op 'La Valse' van Ravel. Het werkje werd oorspronkelijk geschreven voor pianosolo, maar is ook erg mooi met altviool.

Yildiz en Gerritsma ontmoetten elkaar al als kinderen, in een jeugdstrijkorkest onder leiding van Josien le Coultre, waar Yildiz altviool en Gerritsma cello speelde. In mei speelden ze de Shostakovich sonate op het eindexamen van Yildiz aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waarvoor ze met een negen slaagde. Het concert is vrij toegankelijk, aan het einde wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3