Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Eis twee jaar cel voor 'hardleerse' drugsdealer

Algemeen

De officier van justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens drugshandel twee jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen een 22-jarige man uit Den Burg.

Ook wil justitie dat de man een vorig jaar opgelegd voorwaardelijke strafdeel van zes maanden cel alsnog volledig uitzit.

Het Openbaar Ministerie (OM) kende weinig mededogen met de man, die vorig jaar al werd veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf wegens drugshandel (waarvan een half jaar voorwaardelijk). Justitie beschouwde hem als een van de kopstukken in een Helders-Texels drugsnetwerk, dat op grote schaal drugs van het vasteland naar Texel bracht. Zijn winsten uit de drugshandel werden toen geraamd op €122.000,-.

Destijds was het een komen en gaan van mensen bij de man, die - getuige de verklaringen die het OM vorig jaar bij de behandeling van de zaak inbracht - ook harddrugs aan minderjarigen op het eiland sleet. Een omwonende sprak destijds van "filerijden" bij de woning van waaruit de man handelde. Gezien de ,"ernst van de feiten" in combinatie met zijn nog relatief jonge leeftijd legde de rechtbank hem drie jaar proeftijd op, een jaar meer dan normaal. Daarbij kreeg hij een meldplicht opgelegd en werd hij voor de duur van de proeftijd onder toezicht van de GGZ gesteld.

Vorige maand bleek al dat de man opnieuw was betrapt op het handelen in drugs, al snel nadat hij begin dit jaar op vrije voeten was gekomen. Dat gebeurde onder meer vanuit een woning aan de Starkenburgh in Den Burg, waar bij een doorzoeking opnieuw drugs werden aangetroffen. Ook mensen uit de buurt suggereerden dat de man snel na zijn vrijlating op de oude voet verder was gegaan. De handel zou zich hebben toegespitst op coke en pillen. Op 6 september besloot de gemeente de woning die door de man als verkooppunt werd gebruikt voor een half jaar te sluiten. De hoofdbewoner, die de vorige keer uit ook toestond dat vanuit zijn huis werd gedeald, raakte zo voor de tweede keer een woning kwijt.

De rechtbank doet op 26 oktober uitspraak in de zaak.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2