Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Opnieuw jong talent op Texelblues

Algemeen

In samenwerking met de Dutch Blues Foundation (DBF) houdt het Texelblues festival - dat van 12 tot 14 oktober wordt gehouden in Den Burg - de tweede editie van de Young Blues Challenge (YBC) in Nederland.

Inmiddels zijn er drie bands uitgenodigd om deel te nemen aan de YBC. YBC biedt jonge blues artiesten de mogelijkheid om zich te presenteren aan een groter publiek. Dit jaar heeft de organisatie gekozen om bands met jonge artiesten uit te nodigen, soms begeleid door routiniers uit de blues wereld. Toch zal de jury met name de jonge bandleden en hun bijdrage in de band beoordelen. De bands worden beoordeeld door een zeer vakkundige jury uit de blues-scene. De winnaar van deze editie wint niet alleen de Young Blues Challenge Award, maar is ook verzekerd van een optreden tijdens de 32ste editie van Texelblues in 2019. De winnaar in 2017 was Tom Veltien met zijn band. Tom speelt inmiddels op alle grote festivals en staat dit jaar op zaterdagavond mainstage tijdens de 31ste editie van Texelblues.


De bands die dit jaar de strijd aangaan voor de Young Blues Challenge Award zijn:

Little Mama XL: een bluesband onder leiding van frontvrouw Nicolet Wijnvoord (zang). Het merendeel van de band is nog heel jong met uitzondering van Nicolet. Toch vond de organisatie het belangrijk om de jonge artiesten die Nicolet begeleiden een kans te geven om deel te nemen aan de YBC. De band speelt eigen interpretaties van blues nummers waarbij invloeden van Louisiana- en Delta blues, country-blues, gospel en jazz, de revue passeren. Lars Hoogland (20 jaar) is de jongste speler, op drums.

No-King: is een jonge Bluesrock band uit het oosten en het westen van het land. Eind 2016 ontstond bij bassist Stijn Middelhuis en drummer Lars Middelhuis het idee om een band op te richten met de focus op Bluesrock muziek. Op zoek naar een gitarist kwamen zij door Phil Bee (zanger van Colonel Jetski en voorheen zanger van King MO) in contact met gitarist én 'brother-from-another-mother' Jelle Wunderink. Een enthousiaste Bluesgitarist met behoorlijk wat Bluestalent in z'n rugzak. Na de eerste keer jammen was de klik er meteen en wisten ze dat dit nog wel eens heel leuk kon gaan worden. Na een paar keer jammen begon het serieuzer te worden en vooral belangrijk, iedereen bleef enthousiast. NO KING was geboren. Begin 2018 is de band uitgebreid door het aantrekken van de multi-muzikale Sjoerd Schelvis (a.k.a. Sjoerd Hammond). Sjoerd neemt de zang en Hammond voor zijn rekening.

Ray Stepien Trio: een vurige blues band uit Eindhoven. De band heeft veel potentie en ervaring. Naast covers van bekende artiesten als Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en John Mayer, speelt de band ook eigen nummers die vaak goed in de smaak vallen bij het publiek. Elk optreden is weer een mooie set en bij ieder optreden zal weer worden gespeeld met volle energie.

De bands spelen voor een groot publiek van echte blues liefhebbers en kenners. Ze staan in de picture bij bookers, festivals en blues media. Blues is weer hip en de organisatie van DBF en Texelblues wil dat jongere bluesbands en artiesten een kans krijgen om dat te laten zien en horen. De acts worden beoordeeld door een onafhankelijke jury en deze selecteert één blues-act die een prachtig prijzenpakket in de wacht kan slepen om zo hun bekendheid te vergroten in de nationale en internationale blues-scene.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden 1
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15