Afbeelding
Foto: Fup Boon

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Zandsuppletie van Westerslag tot De Koog

Algemeen

Het strand tussen strandpaal 15 bij strandopgang Westerslag en strandpaal 21 ten noorden van De Koog wordt in mei en juni opgehoogd.

In opdracht van Rijkswaterstaat spuiten baggerschepen 1 miljoen kubieke meter zand op het strand. Twee jaar geleden is hier voor de kust zand onder water aangebracht. Om Texel goed tegen de zee te beschermen is nu zand op het strand nodig.

Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden naar het strand en in zee. Het deel van het strand waar wordt gewerkt, is echter verboden gebied. Dit is vanwege het gevaar van drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels. Strandgasten kunnen het werkterrein aan de kant van de duinen passeren. Honden dienen aangelijnd te zijn. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden van minimaal 300 meter. Voor ruiters is het belangrijk om tijdens en direct na de werkzaamheden rekening te houden met eventuele zachte plekken in het zand. De werkzaamheden gaan dag en nacht, zeven dagen per week door.

Waar het kan brengt Rijkswaterstaat zand onder water aan en waar het moet op het strand. Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Dit keer wordt het zand op het strand gespoten. Op ongeveer tien kilometer uit de kust zuigt een sleephopperzuiger zand op van de zeebodem. Het volgeladen schip vaart vervolgens naar de Texelse kust en perst het zand via een pijpleiding naar het strand. Bulldozers verdelen het zand over het strand. Door de wind verspreidt het zand zich verder over het kustgebied. Een deel komt terecht in de duinen. Zo wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats.

Noodzaak kustonderhoud

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats.

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/kustonderhoud of via de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002 (gratis).


Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 14 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 17 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5