Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Takkenbossen maken bij Kaap Skil

Algemeen

Een bijzondere activiteit bij Museum Kaap Skil: takkenbossen maken. Op 2 mei kunnen bezoekers van het museum vanaf 13.30 uur helpen met het aanvullen van de voorraad brandstof voor de takkenbossenoven. Deze oven staat in de bakkerij in het openluchtmuseum. Vele handen maken licht werk en het is nog gezellig ook!

In het openluchtmuseum van Kaap Skil is een straatje uit het vissersdorp Skil nagebouwd. Tussen de vissershuisjes en de smederij bevindt zich het bakkerswinkeltje. Achterin staat de takkenbossenoven in de bakkerij. Vroeger werd het brood in zo'n oven gebakken.

Een takkenbossenoven wordt heet gestookt door de verbranding van de takkenbossen. Als de twijgen zijn verbrand en de oven op temperatuur is, veegt de bakker de asresten eruit. De gerezen broden legt hij er vervolgens in en het deurtje gaat dicht. Tijdens het bakken van het brood wordt er niets meer verbrand: de hitte die in de oven is opgeslagen doet het werk. Broodbakken op deze ambachtelijke wijze vergt veel kennis en ervaring. 

Op 2 mei zijn vrijwilligers van Kaap Skil 's middags druk bezig takken samen te binden tot handzame bossen. Bezoekers van het museum zijn van harte uitgenodigd hierbij te helpen. Met elkaar wordt de voorraad bossen aangevuld, zodat de oven weer kan branden. Een leerzame ervaring: tegenwoordig draai je alleen de knop van de oven om, vroeger moesten er overal veel meer handelingen voor worden verricht!

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 25 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06