Afbeelding
Foto: Josien Wolf

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

'Een weg die je samen met de patiënt inslaat'

Algemeen

Beiden nog geen dertig, maar toch al zes jaar verbonden aan Therapie Wolf. Temilja Boele (28) en Caroline Veeger (29) zijn gespecialiseerd in de zogenoemde Geriatrie fysiotherapie. "Een enorm breed vakgebied", stellen de therapeuten

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om mensen met orthopedische of neurologische aandoeningen.

"Wij helpen mensen onder meer om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Patiënten komen in onze praktijk om uiteenlopende redenen. Dat kan een val zijn, maar ook de gevolgen van Parkinson, een beroerte of algemene ouderdomsklachten. Iedere patiënt is anders en dat maakt dit ook weer zo leuk", vertelt Caroline.

"Je kijkt samen met de patiënt naar een manier waarop de gevolgen van de klachten te verhelpen zijn of zo klein mogelijk gemaakt kunnen worden. Dat kan op verschillende manieren. Voeding kan daarin een rol spelen. Eiwitten zijn bijvoorbeeld erg belangrijk bij trainen op spierkracht, maar ook om in beweging te blijven. We behandelen bij de mensen thuis of patiënten komen - als het mogelijk is – op de praktijk. Vaak zoeken we naar oefeningen die eigenlijk naadloos binnen dagelijkse activiteiten passen, zoals zitten en staan of traplopen. Dat klinkt makkelijk, maar als het lichaam niet meewerkt is dat een ander verhaal", vervolgt Temilja.

"Je moet zaken bespreekbaar maken"

Volgens de therapeuten is het niet alleen belangrijk dat je de patiënt helpt, maar ook de manier waarop. "Je moet zaken bespreekbaar maken. Wat is het doel van de patiënt? Zijn er bepaalde dingen die hij of zij ineens niet meer kan en wel weer wil? Soms kan een patiënt het zelf niet meer overzien en ga je in gesprek met mantelzorgers zoals partner en/ of kinderen en thuiszorg. Het kan dan ook gebeuren dat er andere zaken boven tafel komen, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid. Doordat we hier alle disciplines in huis hebben, kan er snel geschakeld worden", legt Caroline uit.

"Naast de individuele begeleiding werken we ook met groepen, afgestemd op het functioneren en de problematiek. Zo zijn er onder anderen groepen voor valpreventie maar ook voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Naast dat dit lichamelijk helpt, merken we ook dat het een enorm sociale functie heeft. Na de training wordt er gezamenlijk koffie gedronken. Dan worden er ervaringen met elkaar gedeeld. Bijvoorbeeld over hulpmiddelen die de één gebruikt en of dat nou echt werkt. Daarnaast wordt er ook gewoon gezellig gekletst" stelt Temilja.

"Het is heel dankbaar werk. Het is prachtig om te zien dat je mensen kunt helpen. Soms hebben we patiënten waar we eerst op bezoek moesten omdat ze niet mobiel genoeg waren en die nou weer zelf naar de praktijk komen. Dat is toch heerlijk. Het is echt een weg die je met de mensen samen inslaat" besluiten Caroline en Temilja.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 12 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30