De eerste kan-en-klare woningen kwamen vanmorgen met de boot naar Texel.
De eerste kan-en-klare woningen kwamen vanmorgen met de boot naar Texel. Foto: Bertil van Beek

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelwende naam nieuwbouwproject Marsweg Zuid

Algemeen

Texelwende is de naam van nieuwbouwproject Marsweg Zuid. De eerste 3 van 120 kant-en-klare woningen kwamen vanmorgen met de boot naar Texel.

“Met deze eerste levering zetten gemeente Texel, Rabo SmartBuilds en Woontij een belangrijke stap om op effectieve wijze de heersende woningnood op Texel aan te pakken”, meldt de gemeente. Het streven is dat vóór de zomer alle 120 huurwoningen naar Texel overgebracht en geplaatst zijn en voor het eind van het jaar bewoond kunnen worden.

De naam Texelwende symboliseert volgens de gemeente “een keerpunt en verandering die past bij het karakter van het project, gericht op snel, effectief en duurzaam bouwen met als doel het vervullen van de woonbehoefte aan betaalbare woningen op Texel”.

Het bouwproces van de 120 woningen begon in februari in de huizenfabriek van Barli. “Het proces staat bekend om zijn snelheid en effectiviteit.” De woningen zijn modulair gebouwd en komen per vrachtwagen en boot volledig ‘af’ op Marsweg Zuid aan.

“Hierdoor is de bouwtijd op de locatie zelf veel korter. Dit bouwproces zorgt niet alleen voor een snelle oplevering van de duurzame woningen, het minimaliseert ook overlast voor de omgeving. De woningen worden tijdelijk opgeslagen op het bouwterrein aan de Marsweg Zuid, alvorens ze vanaf dinsdag 12 maart op hun definitieve plek geplaatst worden.”

Betaalbaar wonen

De 120 woningen, grotendeels van hout, variëren in grootte van 50-78 m2, met 2 of 3 slaapkamers en één of twee bouwlagen. Van de 120 woningen worden 50 sociale huurwoningen afgenomen door Woontij en 70 huurwoningen met een midden huurprijs door Rabo SmartBuilds. De woningen mogen er 40 jaar staan. 

Inschrijven voor deze 120 woningen en communicatie daarover volgt later.

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al vanaf €7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden. Bent u al abonnee, dan kunt u, voor slechts €1,50 per maand extra, de krant óók online lezen inclusief toegang tot alle EXTRA artikelen op onze website. Mail hiervoor naar abonnementen@texelsecourant.nl.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 13 uur geleden
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 17 mei, 14:48
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 17 mei, 14:22
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 17 mei, 13:30